Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rozdelenie ČSFR odmietalo kedysi toľko ľudí, koľko ho v súčasnosti schvaľuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kým v čase rozdelenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky bolo proti tomuto kroku až 66 percent Slovákov, v súčasnosti takmer rovnaké percento (65) obyvateľov Slovenska tento krok schvaľuje.

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý sa v Českej a Slovenskej republike uskutočnil pri príležitosti blížiaceho sa 20. výročia vzniku samostatných štátov Čechov a Slovákov.

 V Českej republike bol tento názorový posun oveľa menej výrazný. Väčšina vtedajších odporcov rozdelenia spoločného štátu zotrváva na svojom pôvodnom názore. Prieskum však ukázal i to, že na oboch stranách rieky Moravy je prakticky rovnaký negatívny názor na to, že o rozhodnutí rozdeliť spoločný štát nerozhodlo referendum, v Čechách i na Slovensku tento názor zastáva približne 70 percent.

 Prieskum zisťoval aj názory na to, ktorý národ podľa respondentov prispel viac k rozpadu spoločného štátu. Kým na Slovensku si takmer polovica občanov (47 percent) myslí, že za to môžu obaja partneri rovnakým dielom, v Českej republike si to myslia len dve pätiny respondentov, rovnaký počet ľudí zastáva názor, že k rozdeleniu prispeli najmä Slováci. Zaujímavosťou je, že na otázku, či ich národ v spoločnom štáte na ten druhý doplácal, odpovedalo kladne v oboch krajinách približne rovnaké percento ľudí – na Slovensku 41 percent, v Českej republike 39 percent.

Vznik samostatných štátov priniesol podľa väčšiny slovenských a českých respondentov vyvážené zmeny, aj k lepšiemu, aj k horšiemu. Za najväčšie zisky, ktorý priniesol vznik samostatného štátu, sú na Slovensku považované samostatnosť, nezávislosť a suverenita a s tým súvisiace aj zviditeľnenie Slovenska v zahraničí. Naopak, za najväčšiu stratu považujú Slováci zmenšenie štátneho územia i stratu spoločného štátu založeného na spolupatričnosti. Nemalá časť respondentov – na Slovensku 29 percent a v Českej republike až 42 percent si však myslí, že rozdelením spoločného štátu sa nezískalo nič.

Súčasné vzťahy sú pre väčšinu Slovákov a Čechov oproti minulosti kvalitatívne nezmenené. Ak ľudia predsa len pociťujú zmeny vo vzájomných vzťahoch, viac ľudí pociťuje zmenu k lepšiemu ako k horšiemu.

 Prieskum s názvom "Dvadsať rokov od rozdelenia ČSFR a vzniku samostatnej SR a ČR" realizoval Inštitút pre verejné otázky (IVO) v spolupráci s Centrom pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akadémie vied ČR a agentúrou Focus. Zber dát sa uskutočnil medzi piatym až 12. novembrom 2012. V Českej  republike odpovedalo v prieskume 1212 respondentov, na Slovensku 1013 respondentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu