Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kam s deťmi počas štrajku: Niektoré mestá im pripravili bohatý program

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predbežne hlásia učitelia štrajk na tri – štyri dni. Podľa toho sa skúšajú zariadiť rodičia, ktorí si počas štrajku nedokážu vziať v práci voľno. Jednotlivé mestá a mestské časti sa im snažia vyjsť v ústrety a pripravujú pre deti voľnočasové aktivity.

Minister školstva Dušan Čaplovič vyzval primátorov a starostov, aby počas učiteľského štrajku na budúci týždeň pomohli zabezpečiť starostlivosť o deti, ktorých rodičia sú zamestnaní a nemajú možnosť zostať s nimi doma.

Nie všetci učitelia idú do štrajku a napríklad tí, ktorí sa nezapoja, by sa podľa neho mohli o deti postarať. Zabezpečiť to majú zriaďovatelia. Škola je totiž verejný priestor a minister si nemyslí, že by mala byť zavretá, ak sa nájdu učitelia, ktorí sa budú chcieť starať o deti.
"Riaditeľ školy môže povolať dôchodcov, môže sa spojiť s centrom voľného času, s domom kultúry, s rôznymi rekreačnými službami, športovými klubmi a tak ďalej," spresnil Ľubomír Parizek zo Združenia miest a obcí Slovenska. Týchto ľudí by riaditeľ mohol zaplatiť z peňazí na platy štrajkujúcich učiteľov, ktorí za dni štrajku nedostanú mzdu. Riaditeľom verejných škôl, ktorých zriaďovateľmi sú mestá a obce, by v prípade osobného zapojenia sa do štrajku, hrozilo odvolanie.
  

Tučniakom sa v Košiciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MV)

Pohotovo zareagovala aj Košická ZOO, ktorá pripravila na pondelok špeciálny program. Deti do šesť rokov budú mať vstup do ZOO zadarmo a žiaci základných i strených škôl budú platiť len polovičné vstupné. Žiaci a študenti sa tak dostanú do ZOO za 60 centov. Keďže v tento deň zostanú pre štrajk učiteľov brány škôl zatvorené, ZOO pripravila pre záujemcov celodenný program. Medzi 9:00 a 14:00 v dvojhodinových intervaloch odborníci zoznámia návštevníkov so životom zvierat v cykle prednášok a videoprojekcií. Komentované kŕmenia tuleňov budú v tradičných časoch, teda o 11:00 a o 14:00. Zážitok z kŕmenia kondora veľkého si môžu návštevníci vychutnať o 13:30. Bonusom pre všetkých milovníkov zvierat budú ukážky enrichmentu paviánov pláštikových o 10:00, o 10:30 sa predvedú pri zdolávaní prekážok levie sestry Elly a Laura.

Horšie to bude v Trenčíne, kde mesto počas štrajku pre deti špeciálny program nepripravuje.
Hrozí, že všetky materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta budú od pondelka 26. novembra štrajkovať a deti môžu ostať doma aj niekoľko dní. Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, 16 materských škôl ostane zatvorených minimálne tri dni, osem základných do odvolania. Svoje brány v pondelok neotvorí ani jedna málotriedna škola ani Základná umelecká škola.

Aj rodičia z hornej Nitry si pre plánovaný štrajk učiteľov musia zobrať v práci voľno. Podľa nahlásenej účasti má na hornej Nitre zostať zatvorených celkovo 48 škôl a školských zariadení. Ako sa vyjadrila predsedníčka krajskej rady združenia základného školstva v Trenčianskom kraji Anna Jarabinská, "v Prievidzi zostane zatvorených 36 škôl a školských zariadení, v Partizánskom 12 a iba jedna bude v prevádzke". Pre väčšinu oslovených rodičov tak znamená štrajk neplánované voľno a požiadajú zamestnávateľov o čerpanie dovoleniek. V jednej z materských škôlok situáciu ohľadom stráženia detí využili po svojom. Jej riaditeľka disponuje veľkým štvorizbovým bytom na jednom zo sídlisk v Prievidzi a rodičia, ktorí si nebudú môcť zobrať voľno, umiestnia deti tam.
     
"Ako sa zariadim ja, to tiež neviem. Dieťa zostane doma a bude si opakovať predošlé látky, ktoré sa učilo," vyjadrila sa na margo neplánovaných prázdnin jedna z matiek z Prievidze.
"No bude mi musieť zamestnávateľ zabezpečiť na tie dva-tri dni voľno, aby som sa mohol o deti postarať. Buď s nimi pôjdem do lesoparku alebo niekam do mesta. Jednoducho sa im budem venovať naplno," priblížil plány otec z Prievidze.
Ďalší rodičia chcú využiť voľno na doliečovanie. "Ak ostanú baby doma, budeme sa liečiť po chorobe. Ostaneme doma v posteli a spravíme si papučkový týždeň," dodal otec dvoch dcér. 

V Žiline pomôžu rodičom počas štrajku učiteľov centrá voľného času. Obe budú počas štrajkových dní otvorené od 7:30 do 14:00. „V prípade, že rodičia nemajú počas štrajku kam umiestniť svoje deti - žiakov základných škôl, môžu ich prihlásiť telefonicky alebo e-mailom do piatka 23. novembra do 15. hodiny. Rodičia alebo zákonní zástupcovia musia zabezpečiť deťom stravu a podpísať informovaný súhlas,“ informoval hovorca mesta Pavol Čorba.
  

Potenciálni manažéri zo Slovenskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nadácia Slovenskej sporiteľne)

 
Štrajkové prázdniny sa budú dať využiť aj športovo. Deti budú mať k dispozícii niekoľko športových hál a profesionálnych trénerov. Vo VKP Bratislava bude od pondelka 26. novembra od 8.30 volejbalové dopoludnie pre deti 5. až 9. ročníka. Hydrorock Bratislava zase od 8.30 ponúka program pre deti od osem rokov so záujmom o tanečný šport. V Športovej hale PKO bude taktiež od 8.30 volejbal a v športovej hale Mladosť budú od 8:00 rôzne športy pre deti 4. až 9. ročníka.
K dispozícii bude od 8:00 VK Spartak Myjava. TASK Martin a VKM Žilina ponúkajú od 8.30 dopoludnie športu pre deti 5. až 9. ročníka. Svoje odborné rady poskytnú aj tréneri z Národného športového centra v Bratislave.
  
Trnavská radnica zatiaľ nie je rozhodnutá, či v čase štrajku učiteľov otvorí mestskú športovú halu pre aktivity žiakov škôl.
Uvažuje nad touto možnosťou ako vyjsť v ústrety rodičom, no v meste bude štrajkovať osem materských a osem základných škôl, čo je podľa viceprimátorky Kvetoslavy Tibenskej najmenej 4000 detí. "Z bezpečnostného hľadiska je to pri takomto množstve riskantné, pretože deti by boli namiesto ich učiteľov pod dohľadom ľudí, ktorí ich prakticky nepoznajú," povedala. Vedenie mesta sa podľa jej slov definitívne rozhodne v pondelok 26. novembra.

Pre bratislavské deti je pripravené korčuľovanie na zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v pondelok od 9:00 do 11:00 a v utorok až štvrtok od 9:00 do 11:30. Vstup detí do osem rokov je na ľadovú plochu povolený len s dospelou osobou.
Ružinovský tábor pre 150 detí otvoria v priestoroch Ružinovského športového klubu v Dome kultúry Ružinov. Rodičia by však mali svoje ratolesti do tábora včas emailom alebo telefonicky prihlásiť ešte pred začiatkom štrajku. "Pre deti je zabezpečený pitný režim aj sprievodný program, nie strava," uviedla hovorkyňa ružinovského starostu Miroslava Štrosová. Pre deti materských a základných škôl tu budú pripravené tvorivé dielne, a to v pondelok až štvrtok v čase od 9:00 do 16:00. Mestská časť počas daných dní taktiež pripravila aj premietanie detských filmov v Spoločenskom dome Nivy. V pondelok 26. novembra sa budú filmy premietať o 9:00, o 11:00 a o 13:00. Od utorka až do štvrtka o 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00. "Vo všetkých prípadoch platí podmienka účasti detí do osem rokov len v sprievode dospelej osoby," dodala Štrosová.     

Bratislavské Staré Mesto opäť otvorí mimoriadny školský klub. V prípade, že bude štrajk pokračovať aj v ďalších dňoch, klub bude fungovať aj v utorok a stredu."Klub je určený deťom materských škôl a deťom 1. a 2. ročníka základných škôl, ktorých rodičia sa dostali do neriešiteľnej situácie a nevedia pre svoje deti zabezpečiť inú starostlivosť," uviedol staromestský hovorca Tomáš Halán. Staré Mesto zabezpečí v klube aj pedagogický dozor. Mimoriadny školský klub umiestnia v priestoroch Základnej školy s materskou školou  M. R. Štefánika na Grösslingovej ulici. Otvorený bude od 7.30 h a dozor samospráva zabezpečí do 15.00 h. Staré Mesto zároveň upozorňuje rodičov, že z technických dôvodov nie je možné zabezpečiť pre deti stravu a preto im odporúča urobiť tak vo vlastnej réžii.

V Bratislave bude otvorených päť celomestských centier voľného času (CVČ) pre deti. Centrá budú fungovať v prázdninovom režime, to znamená, že rodičia budú môcť umiestniť dieťa do voľnočasového zariadenia mesta od 8.00 do 16.00 hodiny. "Tento mimoriadny krok samosprávy vo vzťahu k rodičom nebude spoplatnený, za umiestnenie dieťaťa nebudú rodičia platiť žiaden poplatok, s výnimkou poplatku na zabezpečenie stravy," povedal hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Riaditelia bratislavských CVČ boli podľa neho usmernení, aby zabezpečili stravu pre deti v rámci tých školských jedální, ktoré do štrajku nebudú zapojené. Samospráva hlavného mesta otvorí od pondelka aj "dennú dielňu" v budove magistrátu na Primaciálnom námestí, ktorá bude určená pre deti zamestnancov hlavného mesta, ktoré pre štrajk učiteľov nebudú môcť ísť do školy.

Na juhu stredného Slovenska sa do štrajku učiteľov školy v jednotlivých mestách  zapájajú rôznorodo. Základná škola v Opatovej, v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Lučenec sa do štrajku učiteľov nezapojí. V ostatných školách sa vyučovať od pondelka 26. novembra vyučovať nebude. "Do štrajku sa v našom meste nezapoja ani materské školy, takže rodičia sa nemusia obávať, čo so svojimi deťmi. Pre žiakov Základných škôl sme pripravili náhradný program, ktorý bude zabezpečovať Centrum voľného času (CVČ). Okrem toho sme zabezpečili dve predstavenia v mestskom kine Apolo," informovala hovorkyňa Lučenca Mária Horňáková.
     
Učitelia v Rimavskej Sobote budú väčšinou štrajkovať iba jeden deň. "Po dnešnej porade je známe, že dva dni budú štrajkovať len v Základnej škole s vyučovacím jazykom Maďarským. Štyri zariadenia z trinástich v pôsobnosti mesta nebudú štrajkovať vôbec. Dohodli sme sa teda, že Materské školy, ktoré sa do štrajku nezapoja, príjmu v prípade potreby aj deti z ostatných škôlok. Rodičia by sa však mali informovať, aby si vedeli túto možnosť včas dohodnúť. Žiaci základných škôl zostanú väčšinou doma, ale aj u nás môžu využiť Centrum voľného času," povedal primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. 

Do štrajku sa zapojili aj zamestnanci revúckych škôl. Mesto vyhlásilo prerušenie vyučovania v dňoch od 26. novembra, najneskôr do 28. novembra. Materské školy a Základná umelecká škola sa zúčastnia štrajku v iba pondelok. "Vyhradené časti priestorov škôl budú v týchto dňoch pre žiakov prístupné v čase vyučovania. V prípade záujmu žiadame zákonných zástupcov žiakov, aby vopred telefonicky kontaktovali vedenia jednotlivých základných škôl. Centrum voľného času počas štrajku poskytne svoje služby a priestory prostredníctvom dobrovoľníckej služby v režime kombinácie prázdninovej činnosti a rovnako záujmového vzdelávania," doplnil vedúci odboru školstva V Revúcej Igor Kvetko.

Školy sa zatvoria v pondelok 26. novembra. Dĺžka štrajku závisí od rozhodnutia učiteľov na samotných školách. Centrálny štrajkový výbor rozhodne o prerušení či ukončení štrajku podľa situácie, ktorú budú hlásiť školy.

Rezort školstva zároveň zriadil Krízovú radu, ktorá bude monitorovať vzniknutú situáciu. Bude poskytovať aj právnu pomoc, ak ju budú rodičia potrebovať. Vyhradené sú dve špeciálne telefónne linky 02/59 374 888, 02/59 374 889 a emailová adresa: strajk@minedu.sk.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu