Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po vyvlastnení poisťovní sa Penta obráti na Ústavný súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade, že by parlament prijal zákon o vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní, spoločnosť Penta Investments sa pravdepodobne obráti na Ústavný súd SR. Táto finančná skupina, ktorá je akcionárom zdravotnej poisťovne Dôvera, totiž podľa jej spolumajiteľa Martina Kúšika nemá dobrú pozíciu z pohľadu arbitráže alebo súdneho riešenia.

"Na druhej strane je tu riešenie cez Ústavný súd, ktoré musia ale iniciovať poslanci Národnej rady, a to si myslíme, že je cesta. A určite, keď takéto niečo nastane, tak túto cestu využijeme," povedal dnes Kúšik na diskusnom fóre Hospodárskych novín HN Club.

Podľa Kúšika je síce suverénnym právom každého štátu regulovať svoje zákonné prostredie, no v prípade slovenského zdravotného systému by bolo lepšie ponechať konkurenciu aj na trhu zdravotných poisťovní. Rovnako, ako je tomu v prípade lekární, lekárov či nemocníc. "My sme samozrejme presvedčení, že ako pre pacienta, tak pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pre celý systém je prirodzená a vhodná konkurencia," skonštatoval Kúšik.

Dodal, že zo zachovania konkurencie poisťovní bude najviac profitovať poistenec, nakoľko bude mať možnosť vybrať si, ktorá služba je preňho výhodnejšia a rozhodnúť sa. "My máme záujem v tom ďalej podnikať a samozrejme urobíme všetky kroky, ktoré nám zákon dovoľuje, aby sme si túto pozíciu ako vlastníka obhájili," podčiarkol partner Penta Investments.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu