Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sociálna poistovňa radí rodičom: Máte počas štrajku nárok na ošetrovné?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) v týchto dňoch dostáva od klientov otázky, či v súvislosti s pripravovaným štrajkom učiteľov nemajú nárok na dávku z nemocenského poistenia – ošetrovné.

SP preto upozorňuje, že podľa zákona o sociálnom poistení má poistenec nárok na ošetrovné, ak sa osobne a celodenne stará o dieťa do 10 rokov veku, ak predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa poskytuje dieťaťu starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu.

V období školského vyučovania môže riaditeľ školy poskytnúť žiakom zo závažných dôvodov, najmä organizačných a prevádzkových, najviac päť dní voľna. Ak bola základná škola, ktorú dieťa navštevuje, v deň štrajku zamestnancov školstva uzavretá na základe rozhodnutia riaditeľa školy podľa § 150 ods. 5 školského zákona prípadne na základe rozhodnutia iného príslušného orgánu, podmienka uzavretia školy rozhodnutím príslušných orgánov bude splnená. Ak budú splnené aj ostatné zákonom stanovené podmienky nároku na ošetrovné, vrátane podmienky veku dieťaťa a podmienky osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa, nárok na ošetrovné rodičovi dieťaťa vznikne.

K tomu je však potrebné potvrdenie lekára - dočasnú nemožnosť výkonu zárobkovej činnosti poistenca z dôvodu starostlivosti o dieťa do 10 rokov veku potvrdzuje ošetrujúci lekár dieťaťa na dvojdielnom tlačive „Žiadosť o ošetrovné“. Rodič dieťaťa si nárok na ošetrovné uplatní tým, že doručí vyplnené a podpísané tlačivo príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne a priloží aj rozhodnutie príslušného orgánu o uzavretí školy.

Na účely preukázania splnenia podmienky uzavretia školy rozhodnutím príslušných orgánov stačí predložiť písomné potvrdenie riaditeľa školy o tom, že poskytol žiakom voľno z dôvodu štrajku zamestnancov tejto školy, škola bola v tento deň uzavretá a neboli zabezpečené náhradné priestory na plnenie povinnej školskej dochádzky. Informovala Sociálna poisťovňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu