Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekári sú pod tlakom vedenia nemocníc, tvrdí LOZ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vedenia nemocníc vyvíjajú na lekárov nátlak, aby podpisovali súhlas nielen s nadčasmi, ale aj kamuflovali ich počet, aby formálne neprekročili hranicu stanovenú Zákonníkom práce. Tvrdí to Lekárske odborové združenie (LOZ). Podľa LOZ ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo, že vie zabezpečiť chod nemocníc aj v prípade, ak lekári nepodpíšu súhlas so službami a tiež, že lekári slúžia nadčasy dobrovoľne.

Podľa LOZ sa napríklad vo Fakultnej nemocnici v Nitre začínajú šíriť informácie, že primári oddelení majú nariadené jednať so všetkými lekármi, ktorí nechcú podpísať služby, aj osobne a "upozorniť" ich na všetky možnosti vyplývajúce z nesúhlasu so službami na rok 2013, ako je trojzmenná prevádzka, nepodpísanie cirkulácií a nulové osobné ohodnotenie.

Odborári upozorňujú ministerku zdravotníctva a aj riaditeľov dotknutých nemocníc, že takéto konanie je v rozpore so Zákonníkom práce a európskej legislatívy. "Ak tento nátlak bude naďalej pokračovať, sme pripravení brániť sa právnou cestou pred európskymi súdmi," vyhlasuje LOZ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu