Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zabojujte o čisté zdravotníctvo: Veľká anketa o úplatkoch lekárov!

(Zdroj: vyšetrenie.sk)

BRATISLAVA - Úplatkárstvo v zdravotníctve vnímajú ako alarmujúce aj lekári. Korupčné prostredie pritom nemusí podporovať iba personál v bielych plášťoch tým, že si úplatky pýta, ale aj samotní pacienti, ktorí ich automaticky ponúkajú.


Po štrajku lekárov sa už netreba pýtať, čo je najzávažnejšou príčinou korupcie v zdravotníctve. Ukázalo sa, že ide o neadekvátne platové ohodnotenie zdravotníckeho personálu.

"Ak nedáš, nedostaneš!" Asi takto neraz rozmýšľa obyčajný človek, ktorý vie, že svoje zdravie odovzdáva do rúk lekára. Pritom mnohé médiami zverejnené správy často klamlivo vyvolávajú presvedčenie verejnosti o tom, že bez úplatkov dnes pacient nedostane potrebnú zdravotnú starostlivosť.


Najskorumpovanejšou chirurgia

Faktom však je, že v poradovníkoch na plánované operácie sa ocitá čoraz viac pacientov a tí sú nútení čakať na zákrok aj niekoľko rokov. Podľa analytikov sa toto čakanie môže ešte predĺžiť, keď zanikne konkurenčný boj a nám zostane jediná zdravotná poisťovňa. Rezort zdravotníctva si myslí, že za dlhšie čakanie na operáciu si často môže pacient sám. Nedá totiž prednosť skoršiemu termínu, ale chce byť odoperovaný v ním vybranej nemocnici. Tam, kde má istotu. Alebo tam, kde z nejakej príčiny viac dôveruje lekárovi.

Dlhodobo sa za najskorumpovanejšie oddelenie v nemocnici považuje chirurgia, po nej interné, gynekológia a ortopedické oddelenie. Ako uvádza Roman Mužík v Analýze korupcie v zdravotníctve na Slovensku, ide o oddelenia s dlhými „čakačkami“ na operatívne zákroky, kde kvalita zákrokov vo vysokej miery závisí od konkrétneho operatéra.



Napriek tomu, že verejnosť bola vyzvaná k tomu, aby úplatky hlásila na protikorupčnej linke rezortu zdravotníctva, je takýchto „udaní“ ako šafranu. Dá sa táto situácia riešiť, keď ani pri dokázaní viny nie sú dostatočné sankcie? Na základe dostupných informácií pre branie úplatkov v akejkoľvek forme za prísľub kvalitnejšej, rýchlejšej, respektíve včasnejšej zdravotníckej starostlivosti ešte žiaden lekár neprišiel o licenciu.


Úplatky ako prejav vďaky

K tomu, aby Slovensko prestalo vnímať lekára ako najskorumpovanejšiu profesiu, mala prispieť netradičná odznaková kampaň, ktorá rozpútala verejnú diskusiu na tému úplatkov. Výsledkom je vysvetlenie dvoch obrovských omylov. Väčšina „úplatkov“ nie sú ani úplatky, ale dary ako prejav vďaky. Sami pacienti, čo obálku dali, vzápätí priznali, že to od nich nikto nepýtal. Ide teda aj o ponúkanie, nie iba branie a preto je zodpovednosť na oboch stranách. Od lekára je samozrejme neetické, keď požaduje za plnenie si povinností akúkoľvek protihodnotu.

Nie všetci lekári si nakoniec pripli odznak. To však neznamená, že ide o rozpoznávací znak čestných lekárov od tých, ktorí úplatky berú. Kampaň sa snaží o to, aby sa úplatky a prejav vďaky nazývali pravým menom a aby si lekári očistili meno a hlavne, aby pacient vedel, že do nemocnice netreba brať obálku.

Zapojte sa do veľkého projektu spojeného s odhaľovaním úplatkov lekárom. Pýtal si od vás niekedy úplatok? V akej sume a za akú službu?

 

Ak áno, kliknite na stránku Vyšetrenie.sk a označte konkrétneho lekára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu