Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Danko: Politici sa boja prokurátora, strach majú od vyšetrovania Gorily

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voľba generálneho prokurátora (GP) sa stala politickým bojom o dosiahnutie beztrestnosti politických elít z minulosti a je výsledkom ich strachu z vyšetrovania Gorily. Dnes to uviedol predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Dodal, že politici podľa neho "dávajú jasne najavo, že sa boja generálneho prokurátora". Zároveň je podľa neho znepokojujúci aj fakt, že významnú funkciu generálneho prokurátora chce v parlamente svojím rozhodnutím obsadiť jediná politická strana.

"Generálny prokurátor je inštitút, ktorý dbá na dodržiavanie zákonnosti v Slovenskej republike. Jeho kompetencie, upravené ústavou a špeciálnym zákonom, dávajú jasne najavo jeho pozíciu v systéme parlamentnej demokracie. Generálny prokurátor nesmie byť osoba určená jednou politickou stranou," vyhlásil Danko.

"Vyzývame stranu Smer-SD, aby zastavila voľbu generálneho prokurátora, ako aj polarizáciu spoločnosti. Začnite zodpovedne vládnuť a hľadať riešenia naprieč spoločenským spektrom v spolupráci s právnymi elitami," vyhlásil Danko. Smer-SD by podľa neho nemal pristúpiť k voľbe generálneho prokurátora skôr, než sa nenájde kompromis na politickej scéne medzi všetkými politickými subjektmi v systéme voľby.

"Je zrejmé, že systém voľby generálneho prokurátora zlyhal. Ak sa generálny prokurátor nemá stať poskokom kohokoľvek, musí sa nastaviť nový systém. Treba sa napríklad zamyslieť nad systémom kariérneho rastu generálneho prokurátora alebo dať možnosť prokurátorom vybrať spomedzi seba najlepšieho odborníka. Nie hašterenie ľavice a pravice, ale praktické riešenia posunú krajinu dopredu," tvrdí predseda SNS. Podľa jeho ďalších slov, ak politici prestanú rešpektovať trojdelenie štátnej moci, tak to "nie je cestou k lepšej vymožiteľnosti práva a spravodlivosti, ale cestou k vláde jednotlivca".

Čo sa týka doterajšieho vývoja voľby generálneho prokurátora, podľa Danka zlyháva parlamentná ľavica aj pravica. "Pravicový zlepenec hašterivým politizovaním odborného problému, akým je voľba generálneho prokurátora, urobil z právneho štátu pri jeho voľbe divadlo. Následne zvolený prokurátor Jozef Čentéš dokonal dielo skazy záhadným skartovaním výpovede poslanca Igora Matoviča. Prezident Ivan Gašparovič zbytočne dlho odkladal svoje rozhodnutie, a tým spôsobil zbytočné vyhrotenie voľby generálneho prokurátora. Dnes v parlamente vládne jedna strana Smer-SD a je na najlepšej ceste dokonať tento ústavný akt v procesno-právny chaos a dlhodobú spoločenskú traumu," upozornil Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu