Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Smutná správa z prezidentského paláca: Milan Čič (†80) umrel

Milan Čič Zobraziť galériu (2)
Milan Čič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezidentov kancelár, osobný priateľ a dlhoročný kolega z akademickej pôdy Milan Čič dnes krátko po 10-tej hodine zomrel vo veku nedožitých 81 rokov.

Približne pred dvoma týždňami hospitalizovali na neurochirurgickom oddelení bratislavských Kramárov kancelára prezidenta Ivan Gašparoviča. Milan Čič sa podrobil náročnej operácií hlavy. Prezident bol minulý týždeň svojho osobného priateľa navštíviť. Dnes žiaľ zomrel. Informáciu nám potrvdil Marek Trubač, hovorca prezidenta Slovenskej republiky. "Áno môžem potvrdiť túto smutnú správu," povedali nám v kancelárii prezidenta.

Na stránke prezidenta vyšlo smútočné parte. "Pán prezident už kondoloval manželke Milana Čiča a vyjadril úprimnú sústrasť všetkým blízkym a príbuzným. Na poslednej rozlúčke sa určite zúčastní," povedal nám Marek Trubač. Ku kondolenciám sa pridala aj manželka prezidenta Silvia Gašparovičová. 

Hlbokú ľútosť nad úmrtím Milana Čiča a úprimnú sústrasť pozostalým vyjadril premiér Robert Fico. "Pána akademika som vždy poznal ako mimoriadne pragmatického, umierneného politika a veľmi dobrého človeka. Veľakrát som sa stretol s jeho profesionálnou prácou, ktorá patrila v oblasti trestného práva medzi slovenskú a československú špičku. Chcem vysloviť sústrasť aj rodine pána Milana Čiča," skonštatoval Fico s tým, že jeho práce v oblasti trestného práva sa považovali za česko-slovenskú špičku.

Predseda parlamentu Pavol Paška je zo smrti prezidentovho kancelára zarmútený. „Predseda Parlamentu Pavol Paška s hlbokým zármutkom prijal správu o úmrtí prvého ponovembrového predsedu vlády Slovenskej republiky, poslanca Federálneho zhromaždenia ČSFR a predsedu Ústavnoprávneho výboru snemovne ľudu, akademika Milana Čiča. Predseda Parlamentu Pavol Paška oceňuje najmä celoživotný záujem Milana Čiča o hodnoty vzájomnosti a solidarity. Slovenská republika jeho odchodom stratila významnú osobnosť politického a národného života,“ uviedla v stanovisku Soňa Pőtheová, riaditeľka komunikačného odboru predsedu parlamentu.

"Dnes zomrel slovenský politik, akademik a právnik prof. JUDr. Milan Čič DrSc. Úprimnú sústrasť rodine, blízkym a priateľom...," napísala na svojom profile na sociálnej sieti podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová.

Minister obrany Martin Glváč poslal rodine sústrastný telegram. "Ministrovi je to veľmi ľúto, pána Čiča  považuje za váženého, múdreho a čestného človeka s názormi a postojmi ovplyvňujúce mňa a rôznych ľudí nielen z politickeho prostredia," povedala nám hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Na Facebooku si minister na Čiča zaspomínal. "Zomrel prof. JUDr. Milan Čič. Učil ma trestné právo. Úprimnú sústrasť rodine a blízkym."

Profesor  Milan Čič sa narodil 2. januára 1932 v Zákamennom. Bol politik, akademik a právnik. Absolvoval Univerzitu Komenského, kde neskôr aj učil. Je autorom viacerých monografií a iných textov z oblasti trestného a ústavného práva. Pracoval na ako námestník ministra spravodlivosti, krátko pred Nežnou revolúciou sa sám stal šéfom tohto rezortu. V období keď bol ministrom skončili za mrežami disidenti ako Ján Čarnogurský alebo Miroslav Kusý.   

Od decembra 1989 do júna 1990 bol predsedom vlády Slovenskej republiky, v rokoch 1990 až 1992 bol poslancom Federálneho zhromaždenia. V roku 1992 podpredsedom vlády Československej Federatívnej Republiky. Od roku 1993 do roku 2000 pôsobil na poste prvého predsedu Ústavného súdu. Od roku 2004 bol vedúcim Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. Milan Čič bol ženatý a mal dve deti a tri vnúčatá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu