Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Žiadostí o uznanie titulov zo zahraničia pribúda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počet žiadostí o uznanie vzdelania získaného v zahraničí neustále rastie. Stredisko na uznávanie diplomov o vzdelávaní rezortu školstva v roku 2007 prijalo 318 žiadostí, minulý rok to už bolo 1 396 žiadostí o uznanie odbornej kvalifikácie získanej v zahraničí. Najviac zo žiadateľov študovalo v Českej republike, nasledovalo Maďarsko, Rakúsko a Nemecko.

Pre zjednodušenie procesu uznávania dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií rezort školstva predložil do pripomienkového konania návrh novely zákona o uznávaní odborných kvalifikácií. Novela nanovo definuje jednotlivé druhy dokladov o vzdelaní tak, aby ich bolo možné jednoducho porovnávať s dokladmi vydanými v iných členských štátoch Európskej únie alebo v tretích krajinách a tak posúdiť ich rovnocennosť z hľadiska vnútroštátnej právnej úpravy.

Okrem toho návrh zákona spresňuje podmienky využitia konkrétneho kompenzačného mechanizmu ako náhradného opatrenia odstraňujúceho prípadné rozdiely vo vzdelaní alebo odbornej príprave.

Rezort školstva pripravil aj publikáciu Nové prístupy k uznaniu vzdelania v Európskej únii, ktorá má pomôcť ľahšie sa zorientovať v procese uznávania dokladov o vzdelaní. Určená je nielen pre vysoké a stredné školy, príslušné orgány na uznávanie odborných kvalifikácií, ale môže poslúžiť aj ako učebnica na tému voľného pohybu osôb.

Obsahuje analýzu súčasného stavu uznávania v európskom a medzinárodnom kontexte a na Slovensku. Publikácia sa zaoberá aj vplyvom vzdelávacích reforiem na uznávanie dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií a prináša optimalizovaný model v uznávaní dokladov o vzdelaní v Európskej únii. Knihu budú distribuovať na odbornom seminári v novembri, kde bude rezort prezentovať pripravované zmeny v oblasti uznávania dokladov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu