Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Stav Slotu ml. sa zlepšuje, odpájajú ho od prístrojov

Ján Slota ml.
Ján Slota ml.

MARTIN - Stav Slotovho syna Jána Slotu mladšieho, ktorý bojuje v Martinskej fakultnej nemocnici (MFN) s maláriou, sa zlepšuje. Ako agentúru SITA informoval námestník riaditeľa nemocnice Dušan Krkoška, postupne ho odpájajú od dýchacieho prístroja.

Tento proces podľa neho trvá dva až tri dni, keď sa postupne utlmuje aj umelý spánok. Chvíľami už teda dýcha samostatne a je s ním možné aj komunikovať. Zápasí ešte s horúčkou, ale to je podľa Krkošku normálna reakcia organizmu. "Vyzerá to nádejne, ale nechcem robiť predčasné závery," dodal. V MFN leží aj ďalší pacient s maláriou, ktorý bol s mladým Slotom v africkom Benine. Ďalší traja zo skupiny údajne ôsmich ľudí, ktorí tam spolu boli, sa dali tiež vyšetriť v ambulancii pre cudzokrajné choroby v MFN, ale malária sa u nich nepotvrdila.

Malária je najčastejším tropickým ochorením, na ktoré podľa odhadov WHO ročne ochorie viac ako 300 miliónov ľudí. Existujú štyria rôzni pôvodcovia malárie, ktorí vyvolávajú rôzne formy ochorenia. Najnebezpečnejšia je malaria tropica. Prenos malárie nastáva bodnutím komára anopheles. Charakteristickým symptómom malárie je periodicky sa objavujúca horúčka. Na liečbu je k dispozícii viacero vysoko účinných liekov. Očkovanie v súčasnosti ešte neexistuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu