Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Anketa: Väčšina majiteľov bytov je nespokojná so správcami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Majitelia bytov v hlavnom meste SR väčšinou nie sú spokojní so službami, ktoré im poskytujú správcovské spoločnosti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý formou ankety realizovalo Združenie občianskej sebaobrany a jej výsledky spracovala agentúra MVK.

Z ankety vyplýva, že až o 79 percent bytov v súkromnom vlastníctve sa starajú správcovské spoločnosti. Predovšetkým ide o byty vo veľkých sídliskových blokoch. Skôr nespokojných a veľmi nespokojných so správcovskými spoločnosťami bola polovica respondentov, pričom veľmi spokojných bolo len sedem percent.

Takmer 70 percent si myslí, že prostriedky vložené do fondu prevádzky, údržby a opráv sa využívajú neúčelne a nespravodlivo. Vyše 80 percent majiteľov sa zaujíma o správu bytov a niečo menej ako polovica si myslí, že je dostatočne informovaná o právach vlastníkov bytov. Avšak vo vyše 80 percentách sa schôdze majiteľov bytov konajú len raz ročne a ich priebeh 45 percent označilo za formálny, napätý či dokonca konfliktný. Na schôdze majiteľov bytov nechodí ani polovica z nich.

Majitelia bytov (nie podnájomníci či iní užívatelia) sa do ankety zapojili prostredníctvom vyplnených dotazníkov. Sociológ Pavel Haulík na dnešnej verejnej tlačovej konferencii v zasadačke MÚ Ružinov upozornil, že nejde o komplexný reprezentatívny výskum, nakoľko vyhodnotené boli len vyplnené a odovzdané dotazníky. Celkovo ich bolo 214, čo je podľa Haulíka dostatočná vzorka na vytvorenie si reálneho obrazu skutočného stavu.

Starosta Ružinova Dušan Pekár sa domnieva, že informovanosť majiteľov bytov o ich právach nie je dostatočná. Horšie sa orientujú v zákone o ochrane spotrebiteľa a ešte menej v Obchodnom zákonníku. Výsledkom je, že sa každoročne chodia mnohí majitelia bytov sťažovať na miestny úrad v súvislosti s ročným vyúčtovaním, nezabezpečením dodávok tepla a s podobnými problémami, ktoré sú však v kompetencii združenia majiteľov bytov a ich správcovskej spoločnosti.

Pekár preto ocenil iniciatívu Združenia občianskej sebaobrany, ktoré aj týmto spôsobom vzdeláva a informuje občanov o ich spotrebiteľských právach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu