Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Chuck Norris prvýkrát prehral: Poslanci schválili most slobody!

Cyklomost slobody Zobraziť galériu (4)
Cyklomost slobody (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nie Most Chucka Norrisa, ale Cyklomost slobody – tak sa bude volať most z bratislavskej Devínskej Novej Vsi do Rakúska.

Toto pomenovanie dnes na zasadnutí zastupiteľstva schválili krajskí poslanci aj napriek tomu, že „akčného hrdinu Chucka Norrisa“ podporila verejnosť v ankete najväčším počtom hlasov – získal ich viac ako 12-tisíc. Na Cyklomoste slobody sa bratislavský kraj dohodol s rakúskou stranou. Most oficiálne otvoria už túto sobotu, cyklisti ho však môžu využívať od augusta.

Ako uviedol podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Ivo Nesrovnal, najobľúbenejší názov medzi ľuďmi je vhodný na popularizáciu mosta a tento svoj účel aj splnil. Pomenovanie Most Chucka Norrisa však podľa neho nie je pre stavbu vhodný, keďže „cez Chucka Norrisa nemožno prejsť,“ zavtipkoval podpredseda kraja. Doplnil, že na názve Cyklomost slobody sa dohodli s rakúskou stranou.

Krajský poslanec Ján Zvonár však nesúhlasí s tým, že bratislavská župa nepodporila verejnosť v jej názore na názov cyklomosta a „ignorovala ho“. „Na čo potom bola celá táto anketa?“ spýtal sa Zvonár. Podľa predsedu kraja Pavla Freša však nešlo o hlasovanie o názve mosta, ale len o návrhoch, ako by sa volať mohol. Podľa Freša sa podarilo nájsť meno, ktoré si ľudia osvoja, aj keď je to konzervatívnejšie pomenovanie. Je však podľa neho vhodnejšie vzhľadom na význam miesta, kde pri pokuse o prechod cez hranice prišlo v minulosti o život množstvo ľudí.

Bratislavský samosprávny kraj vyhlásil vo februári anketu o pomenovaní cyklomosta, verejnosť v nej mohla hlasovať do 30. apríla. Účastníci ankety mohli hlasovať za jeden z hlavných návrhov alebo mohli prísť s vlastnými názvami. Anketa prebiehala na facebookovej stránke kraja, zapojiť sa do nej ľudia mohli aj prostredníctvom mobilnej aplikácie kraja, zaslaním e-mailu alebo vyplnením hlasovacieho lístka.

Najviac hlasov – 12 599 hlasov získal v ankete návrh pomenovať cyklomost z Devínskej Novej Vsi do Rakúska ako Most Chucka Norrisa. Tento návrh s veľkým náskokom predbehol všetky ostatné. Názov, ktorý v ankete obsadil druhé miesto - Most Márie Terézie, získal o 11-tisíc hlasov menej, a to 1 393 hlasov. Na tretej priečke v ankete skončilo pomenovanie Cyklomost Devínska so 600 hlasmi. Názov Most slobody v ankete získal až štvrtú pozíciu a dostal 457 hlasov. Za ním sa ešte nachádzali pomenovania Most železnej opony, Most Pavla Demitru, Most L. Meliška či Konečne most. Do ankety sa zapojilo 18 089 respondentov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu