Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vzdelanie sa možno bude preukazovať ľahšie, pomôcť má nová novela

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Proces uznávania dokladov o vzdelaní a uznávania odborných kvalifikácií má byť jednoduchší. Prináša to novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú dnes predkladá ministerstvo školstva do medzirezortného pripomienkového konania.

Novelu si vyžiadala zmena školskej legislatívy na úrovni regionálneho školstva, ako aj navrhované zmeny v oblasti vysokého školstva. Novela nanovo definuje úrovne vysokoškolského vzdelania, vyššieho odborného vzdelania a stredného vzdelania (úplného všeobecného, úplného odborného a odborného) na Slovensku. Zároveň definuje ich rovnocennosť k príslušným úrovniam získaného vzdelania v členských štátoch Európskej únie a v tretích štátoch, informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Cieľom novely je, aby sa podmienky ustanovené pre dosiahnutie určitého stupňa vzdelania na Slovensku rovnako uplatňovali aj na občanov iných členských a nečlenských štátov. Podkladom pri tvorbe novely bola smernica EÚ o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorá definuje päť úrovní dosiahnutého vzdelania.

Okrem toho novela spresňuje podmienky uloženia konkrétneho kompenzačného mechanizmu, čím sa majú odstrániť prípadné rozdiely vo vzdelaní alebo odbornej príprave. Zároveň upravuje aj spôsob, ako sa vykoná. Ak sa teda v rámci konania zistí, že žiadateľ nespĺňa podmienky na uznanie dokladu, ale tieto rozdiely možno odstrániť formou kompenzačného mechanizmu, vydá sa rozhodnutie o jeho uložení. Ak žiadateľ požiadavky splní, dočká sa uznania dokladu o vzdelaní alebo odbornej kvalifikácii, čo mu umožní samostatne vykonávať regulované povolanie na Slovensku. Príslušný orgán pre uznávanie bude pri posudzovaní zohľadňovať aj doterajšiu prax žiadateľa a skutočnosť, že v štáte jeho pôvodu je považovaný za kvalifikovaného pracovníka. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu