Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Unikátnym dvojičkám tučniakov vybrala mená dcéra primátora Košíc

Krst bol súčasťou osláv Dňa zvierat Zobraziť galériu (8)
Krst bol súčasťou osláv Dňa zvierat (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Deň zvierat veľkolepo oslávili v štvrtok v košickej zoo. V posledných mesiacoch sa im totiž podaril husársky kúsok. Pred piatimi mesiacmi sa tu narodili dve malé rysy karpatské a pred dvoma mesiacmi sa vyliahli rozkošné tučniačiky jednopásové. Sú to unikátne tučniaky, ktoré sa chovajú len v košickej zoo.

A práve im vyberala mená, stredná dcérka primátora Košíc Richarda Rašiho. Na krste sa síce osobne nezúčastnila, ale dôstojne ju zastúpil jej otec. . „Keby to bolo na mne, tak im dám slovenské mená. Ale keďže mám doma tri dcéry a manželku, k slovu sa dostanem len málokedy a tak mená vymyslela moja stredná dcérka Adriana, ktorá ich našla na istej hre v Ipode. Takže ich nazvala Swampy a Ping,“ vysvetlil. 

Ako krstný „tato“ mal výnimočnú príležitosť si mláďatá i pohladkať. Kým malé tučniačiky sa blahosklonne vyhrievali na rukách ošetrovateľov, mláďatá rysov na svoj veľký deň zvysoka kašlali. Keďže sú to dravce, žijú vo veľkom výbehu so svojimi rodičmi a voči ľuďom sú veľmi nedôverčivé. Pokrstili ich menami Elektra a Mia a podľa ošetrovateľov sú veľkí šibali a majú sa k svetu. Rysíčatá sa  počas temer tridsaťročnej histórie podarilo v ZOO odchovať prvý raz. Tučniaky jednopáse nepochybne patria k raritným druhom, hoci prvé mláďa už oslávilo dva roky.

Krst zvierat bol súčasťou osláv Dňa zvierat. Ako nám prezradil zoológ Patrik Pastorek, všetkým mláďatám sa darí výborne. Mláďatá rysov už žerú i normálnu stravu, tak isto i tučniačiky sa kŕmia rybami. „Keď sa tučniačiky vyliahli, mali jeden 84 gramov a druhý 74 gramov. Dnes majú obaja okolo 3400 gramov. Denne zožerú kilo rýb. Už sme ich začali učiť i plávať. Majú totiž ešte to prvé prachové perie, ktoré sa im po 2 mesiacoch stratí a nahradí ho normálne,“ vysvetlil nám. V zoo je momentálne i s mláďatmi 8 tučniakov a 4 rysi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu