Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V armáde odhalili vojakov s falošnými maturitnými vysvedčeniami

ILUSTRAČNÉ FOTO
ILUSTRAČNÉ FOTO

PREŠOV - Vojaci z útvarov v Trebišove a Michalovciach si v snahe získať lepšie platy a vyššiu hodnosť kupovali falošné maturitné vysvedčenia. Armáda doteraz odhalila dvanásť takýchto prípadov, pričom desať previnilcov už vojenské súdy právoplatne potrestali. Dva prípady rieši v odvolacom konaní Vyšší vojenský súd.

Previnilci dostali peňažné tresty od sedem do 30.000 korún, museli dočasne odísť z armády a prišli o 40 percent mzdy profesionálneho vojaka, informoval dnes ČTK predseda Vojenského obvodového súdu v Prešove Sergej Tverďák.

"Údajne je takýchto prípadov aj viac. V súčasnosti sa to preveruje," poznamenal sudca. Dodal, že doteraz sa s falšovaním vysvedčení nestretol. Najčastejšie podvody vojakov, ktoré doposiaľ v pozícii sudcu riešil, súviseli podľa neho s úverovými podvodmi, keď si vojaci zobrali stavebný úver a použili ho na iný, než stanovený účel.

Predložením falošných vysvedčení vojaci pripravili armádu o sumy od 21.473 do 195.508 korún, ktoré teraz budú musieť vrátiť. Falošné vysvedčenia im vraj pomohol získať za približne 20.000 korún nižší dôstojník z útvaru v Trebišove. Ten však pred súdom nevypovedal. Podľa Tverďáka zahynul pred dvomi rokmi pri havárii auta počas návratu zo služobnej cesty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu