Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pred súdom vypovedali otec a brat mafiánskeho bossa Adamča

Branislav Adamčo
Branislav Adamčo (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Otec a brat šéfa zeplínskeho podsvetia Branislava Adamča, ktorý si odpykáva doživotný trest a bol právoplatne odsúdený aj za zabitie banskobystrického podnikateľa Mariána Karcela, vypovedali dnes na Okresnom súde v Prešove ako svedkovia. Súd ich vypočul vo veci sprostredkovania vraždy Karcela, z čoho prokuratúra obviňuje bývalého švagra a bývalého advokáta Mikuláša Černáka Jozefa M. a Daniela M.

Podľa prokuratúry vraždu Karcela si z väznice v Leopoldove objednal Mikuláš Černák, spojkou mu boli jeho švagor a obhajca, ktorí ho pravidelne navštevovali počas vyšetrovacej väzby. Na vraždu si údajne najali Branislava Adamča. Karcela zavraždili pred jeho domom v roku 2 000.

Adamčovi najbližší príbuzní dnešným svedectvom nepriťažili ani jednému z obžalovaných. Zhodne vypovedali, že v čase vraždy Karcela sa s obžalovanými nepoznali. Otec nájomného vraha Štefan Adamčo vypovedal, že advokáta Daniela M. po prvýkrát videl v Brezne v septembri alebo v októbri 2002, ich stretnutie sprostredkoval synov obhajca z Trebišova Jozef S., aby mu našiel advokáta od Banskej Bystrice, kde bol syn vo väzbe a neskôr sa tam konal aj súdny proces.

Štefan Adamčo uviedol, že jeho syn Branislav v čase vraždy Karcela používal jeho auto značky Seat, mal tiež svoje vozidlo značky Mercedes, ale nebolo pojazdné, išlo skôr o vrak. Poprel, že by jeho syn Branislav vlastnil alebo jazdil na aute Alfa Romeo českej značky, v akom vraj sedeli vrahovia Karcela. Adamčo senior vypovedal, že Mikuláša Černáka nepoznal, vedel o ňom iba z médií, osobne sa stretli až na súde.

Brat odsúdeného Branislava Adamča, Erik, vo svojej výpovedi uviedol, že obžalovaného Daniela M. spoznal až v roku 2003, kedy sám potreboval obhajcu. Podľa jeho tvrdenia Branislav sa s Danielom M. spoznal až po tom, čo ho začal zastupovať pred súdom v Banskej Bystrici. Erik Adamčo vypovedal, že obžalovaný Daniel M. ho navštevoval vo väznici v Prešove. Podľa jeho tvrdenia osobne nepoznal ani zavraždeného Karcela, ani Černáka.

Na dnešné pojednávanie sa nedostavil na vypočutie Július Krátky, po ktorom bolo v roku 2011 vyhlásené pátranie. Predseda senátu uviedol, že súd vypočul všetkých svedkov, ktorí sa dostavili na pojednávanie. Preto dnešné pojednávanie pokračovalo čítaním listinných dôkazov.

Obhajoba požaduje predvolať ešte ďalších svedkov. Medzi nimi aj odsúdeného Petra Laduna, ktorý bol umiestnený v cele s Černákovým bývalým blízkym kamarátom Slavomírom Surovým, ktorý neskôr vypovedal v jeho neprospech. Laduna poslal obhajobe osemstránkový list, z ktorého dnes predseda senátu na žiadosť prokuratúry prečítal najdôležitejšie pasáže. Autor v ňom uvádza, že sa mu Surový zdôveroval. Údajne sa chválil tým že vykonal viaceré vraždy, za ktoré bol odsúdený Černák.

Vie tiež o miestach, kde sú telá mŕtvych zakopané. Surový mu údajne povedal, že ho kontaktovala polícia, aby svedčil v neprospech Černáka, za čo mu mali sľúbiť miernejší trest. Predseda senátu hlavné pojednávanie odročil na 29. a 30. októbra.

Karcel bol zavraždený v roku 2000 pred svojim domom v aute v Kynceľovej pri Banskej Bystrici dávkou zo samopalu. Proces s Mikulášom Černákom a spol. sa na Okresnom súde v Prešove začal 10. novembra 2008 a presne po roku senát vyniesol rozsudok, ktorým poslal bossa banskobystrickej zločineckej skupiny Mikuláša Černáka za mreže na doživotie a jeho bývalého švagra odsúdil na 12 rokov. Obaja odsúdení sa proti rozsudku odvolali.

Krajský súd v Prešove 22. septembra 2010 zamietol odvolanie Černáka a potvrdil mu doživotný trest. Nepotvrdil však prvostupňový rozsudok pre Jozefa M. a jeho prípad vrátil späť na ďalšie dokazovanie. Pôvodne bol v tomto procese súdený aj bývalý Černákov obhajca Daniel M., ktorého prípad neskôr vylúčili na samostatné konanie. Predseda krajského senátu odporučil, aby obidva prípady po vrátení na prvostupňový súd spojili na jedno konanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu