Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Svetové médiá o cyklomoste: Chuck Norris na Slovensku zlyhal!

Chuck Norris dostal K.O. Zobraziť galériu (6)
Chuck Norris dostal K.O. (Zdroj: reuters, guardian)

BRATISLAVA - Viaceré svetové médiá a množstvo zahraničných portálov zaznamenali rozhodnutie bratislavských úradov odmietnuť návrh pomenovať novootvorený most do Rakúska po americkom akčnom hrdinovi Chuckovi Norrisovi. Priebežné výsledky ankety zaujali svetové médiá ešte v zime, keď návrh od začiatku hlasovaniu jednoznačne dominoval. Nakoniec však neuspel a most dostal meno Cyklomost slobody, s čím súhlasila aj rakúska strana, ktorá najobľúbenejší návrh z ankety od začiatku odmietala.

Agentúra Reuters v článku venujúcom sa mostu píše o prehre Chucka Norrisa s Bratislavou a pripomína, že americký herec sa na Slovensku stal populárnym terčom vtipov pre jeho "mačo silu a nepremožiteľnosť". Článok od Reuters sa stal populárnym aj na portáli denníka Guardian.

 

Svetové médiá o cyklomoste:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: reuters, guardian)

 

Podľa neho dostal most Chucka Norrisa od slovenských úradov K.O. Diskutujúci na portáli Guardianu vyjadrujú sklamanie z rozhodnutia Bratislavy, pričom ju varujú pred Norrisovou pomstou. Nechýbali ani ďalšie vtipné diskusné príspevky ako napríklad "Ešte nikomu sa cez Chucka Norrisa nepodarilo prejsť a prežiť" či "Keď Chuck Norris bicykluje na západ, čas sa zrýchľuje".

Portál ruskej štátnej televízie RT zase v článku s titulkom Slovensko uprednostnilo históriu pred láskou k Chuckovi Norrisovi píše, že herec síce je na Slovensku "skutočným hrdinom", no zastavili ho tamojšie úrady.

Do mapy cyklotrás v dunajsko-moravskom regióne sa dnes oficiálne zapísal cyklomost spájajúci Devínsku Novú Ves a rakúsky Schloss Hof. Cyklomost slobody, ako znie oficiálny názov stavby nad riekou Morava, slávnostne otvorili na rakúskej i slovenskej strane.

 

Svetové médiá o cyklomoste:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Cyklomost zoficiálnili už o 10. hodine na zámku Schloss Hof, kde medzi pozvanými osobnosťami verejného a politického života nechýbali minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, bratislavský primátor Milan Ftáčnik či predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. V Devínskej Novej Vsi sa po 11. hodine začal kultúrno-spoločenský program v rámci projektu Piknik&Bike.

Už predtým prúdili k cyklomostu húfy ľudí, peších i cyklistov, ktorých neodradil ani drobný dážď. Tí, ktorí o to mali záujem, si mohli požičať deky a košíky naplnené jedlom a nápojmi a urobiť si priamo pod mostom piknik. Veľa ľudí si to rovno namierilo cez most na rakúsku stranu, aby mohli navštíviť zámok Schloss Hof, ktorý je v tento deň bezplatne sprístupnený verejnosti.

 

Svetové médiá o cyklomoste:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Súčasťou slávnostného otvorenia cyklomosta sa stala aj výstava nainštalovaná priamo na moste. Pätnásť tabúl v slovenskom a nemeckom jazyku týmto spôsobom priblížilo históriu, ale aj výstavbu cyklomosta. Súčasťou slávnostného otvorenia bude o 13. hodine aj odhalenie pamätnej tabule, ktorá ponesie názov nového cyklomosta – Cyklomost slobody, ktorý schválili poslanci BSK v piatok 21. septembra.

Výstavba cyklomosta, ktorý bol verejnosti sprístupnený už v auguste, sa začala vlani v septembri, postavilo ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most je postavený na historickej trase a slúži cyklistom, peším i záchrannej službe. Je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Počas prípravných prác bol odhalený aj pôvodný mostný násyp ešte z čias Márie Terézie. Projekt cyklomosta je spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013.

 

Svetové médiá o cyklomoste:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

 

Svetové médiá o cyklomoste:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu