Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čečenských banditov zadržali naši policajti

Zadržaní teroristi patria k čečenským militantom, ktorí bojujú proti ruskej armáde. Zobraziť galériu (3)
Zadržaní teroristi patria k čečenským militantom, ktorí bojujú proti ruskej armáde.

SEČOVCE – Slovenskí policajti zadržali dvoch Čečenov, ktorí v Rusku pred piatimi rokmi spáchali antentát.

V Groznom zabili dvoch ruských dôstojníkov. Obidvaja teroristi sú momentálne vo väzbe. Slovenské súdy rozhodnú o tom, či ich vydajú do Ruska. Podľa našich informácií im hrozí trest smrti.

Anzor Šadidovič Čentiev (23) a Ali Nurdinovič Ibragimov (29) sú v Rusku stíhaní pre trestný čin banditizmu a siahnutia na život vojenských osôb. „Ešte v roku 2001 s ďalšou skupinou osôb zavraždili v Groznom dvoch pracovníkov orgánov ministerstva vnútra. Pravdepodobne pôsobili v jednej zločineckej skupine,“ uviedol náš zdroj.

Na oboch Čečenov bol vydaný medzinárodný zatykač. Obidvaja k nám prišli nelegálne cez hranicu na východe Slovenska. „A. N. Ibragimova zadržali v apríli 2006 a bol umiestnený do Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach. O jeho väzbe rozhodol košický krajský súd,“ povedala Judita Gulbišová z košickej krajskej prokuratúry.

Čečen používa aj meno Džamaldaev. A. Š. Čentiev skončil v tábore v Medveďove. „Bojoval som za nezávislosť Ćečenskej republiky,“ uviedol vo svojej žiadosti o azyl. Vraj po výbuchu v meste Katir-jurt utrpel zranenie hlavy a oka. S rodinou odišiel do Ingušska, kde bol až do roku 2005. „Nechcem žiť v krajine, kde ľudia žijú v strachu,“ dodal vo svojej žiadosti.

V Medveďove bol tri týždne, potom ho Krajský súd v Trnave vzal do väzby. „Nie je to prvý prípad, keď sa v zariadení ocitol cudzinec, ktorý spáchal trestný čin,“ povedal Ladislav Csémi, riaditeľ Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove. Migračný úrad o prípade až do skončenia azylového konania nebude informovať.

Ruská generálna prokuratúra poslala na Slovensko požiadanie o ich vydanie. „Ruskej strane veľmi záleží na tom, aby boli postavení pred súd v Rusku,“ povedal zdroj blízky polícii. V Rusku im hrozí trest smrti. Námestník ruského generálneho prokurátora A. G. Zviagicev ubezpečil slovenské orgány, že aj keď im bude udelený trest smrti, nebude vykonaný.


SPOLUPRACUJÚ S INTERPOLOM

Cudzinci, ktorí nelegálne prekročia hranicu, prichádzajú zväčša bez dokladov. „Chceme dospieť k totožnosti cudzincov, pomáhajú nám ich odtlačky prstov a fotografie,“ povedal Ladislav Csémi, riaditeľ Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove a dodal, že spolupracujú s Interpolom aj s políciou v zahraničí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu