Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Základná škola v Levoči čelí obvineniam zo segregácie rómskych detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LEVOČA – Mesto Levoča nesúhlasí s názormi, ktoré prezentuje Amnesty International o údajnej segregácii rómskych detí na Základnej škole Francisciho.

„V tomto prípade určite nejde o segregáciu alebo diskrimináciu niekoho. Je to skôr nepochopenie danej situácie,“ uviedol primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Podľa primátora takmer všetky deti z majority navštevujú pred povinnou školskou dochádzkou aj predškolské zariadenia, čo v prípade rómskych detí je skôr výnimka. S tým sú spojené aj určité problémy, ktoré sa prejavia hneď v prvej triede. „Niektoré deti, ktoré nenavštevujú predškolskú výchovu, tak majú hendikep pri nástupe do prvého ročníka,“ uviedol Vilkovský. Zároveň však zdôrazňuje, že nie je úlohou mesta riešiť tento hendikep, ale je to úlohou rodičov. Za výchovu a výchovno-vzdelávací proces detí nie sú zodpovedné len mesto a škola, ale v prvom rade rodičia detí sú zodpovední za výchovu svojich detí.

Primátor Vilkovský je presvedčený, že zdôrazňovanie údajnej segregácie rómskych detí v Levoči bolo účelovo vytiahnuté, keďže štyria rodičia boli nespokojní so zaradením svojich detí v prvej triede ešte v minulom školskom roku. „My sme si tento problém vydiskutovali ešte v máji - júni tohto roku s Amnesty International. Samozrejme, že sme nedospeli k žiadnemu záveru,“ uviedol primátor. Na tomto stretnutí boli prítomní aj nespokojní rodičia. Mesto Levoča nevidí problém v umiestňovaní jednotlivých detí do tried. „Pre nás to problém nie je. Ako problém to vidia traja či štyria rodičia,“ dodal Vilkovský.

Paradoxom celej situácie na Základnej škole v Levoči je aj skutočnosť, že podľa internetovej stránky školy majú všetky deti slovenskú národnosť, takže aj z tohto pohľadu nemôže ísť podľa primátora o segregáciu na základe etnicity. „Pri sčítaní obyvateľstva sa k rómskej národnosti v Levoči prihlásilo len mizivé percento ľudí. V tomto ponímaní hovoriť o nejakej segregácii nemá vôbec zmysel a opodstatnenie,“ zdôraznil Vilkovský.

Amnesty International na svojej internetovej stránke vyzýva k ukončeniu segregácie rómskych detí v Levoči a na celom Slovensku. Súčasťou výzvy je petícia, ktorou vyzývajú ministra školstva, aby sa v školskom roku 2012/2013 na Základnej škole na Francisciho ulici v Levoči nevytvorili žiadne výlučne rómske triedy. V petícii zároveň žiadajú, aby rómske deti, ktoré už takéto triedy navštevujú, boli presunuté do zmiešaných tried. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu