Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Školstvo čaká celoslovenský štrajk: Štvrtok 13. septembra budú prázdniny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Do roka a do dňa od minuloročného protestu učiteľov pred Úradom vlády SR chystá školský odborový zväz jednodňový výstražný štrajk. Uskutočniť sa má 13. septembra na všetkých typoch škôl od 6.00 h do 18.00 h. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

"Pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci by nemali vykonávať prácu u svojho zamestnávateľa. Čo sa týka žiakov, rodičom bude oznámené, či daná škola sa do štrajku zapojí alebo nie," informoval o priebehu štrajku líder odborárov.

O štrajku dnes rozhodla rada zväzu na mimoriadnom rokovaní. Vedenie zväzu sa stretlo kvôli návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý je podľa odborárov pre školstvo mínusový. Ministerstvo financií plánuje dať rezortu školstva na budúci rok 2,45 miliardy eur. Oproti tohtoročnému rozpočtu je to nárast o 16,6 milióna eur. Podľa Ondeka sa však na navýšení podieľajú najmä prostriedky z eurofondov.

„Výdavky štátneho rozpočtu bez európskych zdrojov pre rok 2013 klesajú oproti schválenému rozpočtu na rok 2012 o 7,85 milióna eur. A to spôsobuje, že môže dôjsť k zníženiu platov zamestnancov všetkých kategórii v rezorte školstva,“ zdôraznil Ondek.

Odborári požadujú, aby  platy odborných a pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0- násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Reálne platy školských zamestnancov by v roku 2013 mali podľa odborárov porásť minimálne o 10 percent. Okrem toho odborový zväz požaduje posilniť štátny rozpočet na roky 2013-2015 v kapitole školstva. Systémovo by sa podľa ich požiadaviek mali zvyšovať aj finančné zdroje investované do školstva tak, aby podiel HDP bol do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu