Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Historická premiéra: Americký bombardér B-52 po prvýkrát na Slovensku!

Strategický americký bombardér B-52 sa po prvýkrát predstaví na Slovensku
Strategický americký bombardér B-52 sa po prvýkrát predstaví na Slovensku (Zdroj: siaf.sk)

BRATISLAVA - Vidieť na vlastné oči lietadlo, ktoré má dĺžku takmer 49 metrov, rozpätie krídiel viac ako 56 metrov a nosnosť 32 ton bômb, sa podarí len málokedy. Slovákom sa však jedinečná príležitosť pozrieť si zblízka legendárny americký bombardér B-52 naskytne už čoskoro, a to na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2012, ktoré sa uskutočnia už o pár dní.

Prvý prototyp strategického bombardéra, ktorého celý názov je Boeing B-52 Stratofortress, bol skonštruovaný v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Jeho účelom bolo zhadzovať bomby z veľkej nadmorskej výšky na ciele vo vtedajšom Sovietskom zväze. V deväťdesiatych rokoch sa zúčastnil viacerých vojenských operácií vrátane Púštnej búrky v Perzskom zálive.

"Je veľmi ťažké získať tento legendárny bombardér na letecké dni. Flotila B-52 je plne vyťažená a ich účasť na leteckých dňoch sme plánovali dlho dopredu. V histórii leteckých dní je to po prvýkrát, čo bude americký bombardér na statickej ukážke," povedal riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa.

B-52 je ťažký bombardér dlhého doletu, ktorý môže plniť rôzne misie. Jeho pôvodným poslaním bolo nukleárne zastrašovanie, v súčasnosti sa využíva na strategický útok, letecký sprievod, vzdušnú izoláciu či ofenzívnu operáciu.

Medzinárodné letecké dni SIAF 2012 sa uskutočnia 1. - 2. septembra na leteckej základni v Sliači. Okrem už spomínaného lietadla na ňom účastníci budú môcť vidieť aj skupinový prelet historických lietadiel, sólo ukážku Albatrosa alebo príslušníkov Belgických vzdušných síl.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu