Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Letecká prehliadka sa skončila tragédiou, zrútilo sa československé lietadlo!

Výbuch tryskového lietadla L-39 Zobraziť galériu (3)
Výbuch tryskového lietadla L-39 (Zdroj: SITA)

NEW YORK- Počas leteckej prehliadky v americkom štáte Iowa sa v sobotu zrútil staré bojové lietadlo L-39, ktoré bolo v 60. rokoch vyvinuté vo vtedajšom Československu. Nešťastie, ktoré sa odohralo pred zrakmi tisícov vydesených divákov, americké médiá opisujú ako desivé. Stroj išiel údajne bleskurýchlo k zemi a po dopade sa vznietil a vytvoril obrovskú ohnivú guľu. Pilot nehodu neprežil.

Polícia uviedla, že nehoda sa odohrala v sobotu o 13:30 miestneho času v obci Mount Joy, v blízkosti rušnej diaľnice I-80. Stalo sa tak počas každoročnej leteckej prehliadky Quad-City, ktorá je pomenovaná po skupine piatich miest ležiacich na hranici štátov Iowa a Illinois.

Desiatnik Jacob Fries upresnil, že stroj letel vo formácii s ďalšími dvoma vyslúžilými vojenskými lietadlami, než spadol do poľa niekoľko stoviek metrov od priemyselnej zóny mesta Davenport. Po náraze na zem lietadlo zachvátili plamene a z ohnivej gule vyletovali do strán jeho ohnivé úlomky. "Lietadlo išlo rovno k zemi. Pilot nemal šancu sa z neho dostať," vyhlásil policajný hovorca Don Schaeffer na tlačovej konferencii usporiadanej po nešťastí. Na palube lietadla bol jediný človek. Hovorca Schaeffer odhadol, že časti zrúteného stroja sú rozosiate až do vzdialenosti 220 metrov od miesta nehody. Vyšetrovatelia rozptýlené trosky zhromažďujú.

Na zemi nebol pri havárii lietadla nikto zranený a hlásené neboli ani žiadne škody. Príčiny nešťastia sa vyšetrujú. Podľa spravodajského serveru Sioux City Journal bolo prúdové cvičné lietadlo L-39C vyrobené v roku 1984 v podniku Aero Vodochody. Jednomotorový stroj bol pôvodne využívaný krajinami Varšavskej zmluvy ako vojenské cvičné lietadlo, neskôr si rad týchto lietadiel kúpili súkromní majitelia pre voľnočasové lietanie a na letecké prehliadky.

Podnik Aero Vodochody vyrobil cez 2800 kusov spomínaného lietadla a v súčasnej dobe je údajne viac ako 300 týchto strojov využívaných k letom súkromnými vlastníkmi. Havarované lietadlo vlastnila vzdelávacia nadácia Warbird Education Foundation z texaského mesta Frisco. Trhová hodnota lietadiel L-39C sa údajne pohybuje okolo 550.000 dolárov.

Iné lietadlo L-39C havarovalo v máji neďaleko mesta Boulder City v americkom štáte Nevada. Pri nešťastí vtedy zahynuli dvaja ľudia. Podľa bližšie nešpecifikovaných internetových stránok, na ktoré poukazuje denník Sioux City Journal, je od roku 1998 registrované 20 pádov lietadlá L-39.

 

Pád československého lietadla L-39

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu