Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

ÚS zamietol sťažnosť Trnku na voľbu generálneho prokurátora

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka

BRATISLAVA- Ústavný súd SR odmietol sťažnosť bývalého generálneho prokurátora a súčasného námestníka generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý ešte vlani napadol parlamentnú voľbu generálneho prokurátora zo 17. mája 2011.

"Sťažnosť odmietol pre zjavnú neopodstatnenosť a ako podanú neoprávnenou osobou," informovala hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová. Senát ÚS SR o tom rozhodol na neverejnom zasadnutí vo štvrtok 23. augusta.

"Zobral som na vedomie odmietnutie sťažnosti bývalého generálneho prokurátora, pána Dobroslava Trnku, Ústavným súdom v Košiciach. Zastávam právny názor, že už neexistuje žiadna prekážka na moje vymenovanie za generálneho prokurátora. Pripomínam, že som bol zvolený v tajnej voľbe NR SR 17. júna 2011," reagoval dnes pre TASR prokurátor Jozef Čentéš.

"Rozhodnutie Ústavného súdu rešpektujem," povedal v krátkej reakcii Dobroslav Trnka. Trnka namietal, že Národná rada SR porušila jeho základné právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok garantované v Ústave SR a právo sťažovateľa bez akýchkoľvek rozdielov a bez neodôvodnených obmedzení vstúpiť za rovnakých podmienok do verejných služieb svojej krajiny.

Podľa Trnku NR SR nesprávne vyhodnotila výsledok hlasovania o voľbe generálneho prokurátora 17. mája. Išlo o voľbu, z ktorej vtedajší koaličný kandidát Jozef Čentéš odstúpil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu