Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenky čaká revolúcia: Používať koncovku -ová bude dobrovoľné!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zdá sa, že ženské priezviská s koncovkou –ová majú na mále! Ministerstvo vnútra totiž pripravuje návrh, podľa ktorého si Slovenky budú môcť zachovať mužský tvar mena bez prechyľovania. V čase, keď čoraz viac žien volí kratšiu verziu priezviska, to môže prispieť k zníženiu počtu Sloveniek s koncovkou –ová.

„MV SR pripravuje zmeny v zákone o matrikách vrátane návrhu, podľa ktorého budú môcť slovenské občianky požiadať o úpravu priezviska bez prechyľovacej koncovky -ová bez toho, aby sa museli podľa znenia platného zákona hlásiť k inej ako slovenskej národnosti, aby dosiahli požadovaný tvar priezviska,“ uviedla pre Topky Alena Koišová z Kancelárie ministra vnútra. Zároveň vysvetlila, že v bežnej matričnej praxi sa cudzinkám koncovka –ová nepridáva.

Zmeny v zákone, podľa ktorého by Slovenky mohli používať priezvisko bez prechyľovania, chce ministerstvo vnútra predložiť do konca tohto roka. „Kedy by mal byť účinný, to závisí od dĺžky legislatívneho procesu. Termín nevieme presne určiť,“ dodala.

S podobným návrhom v týchto dňoch prišli aj českí politici. Prezidentský kandidát a podpredseda ODS Přemysl Sobotka zámer odôvodnil tým, že počas nedávnej londýnskej olympiády mu prekáža koncovka –ová pri menovaní zahraničných športovkýň.  Je za to, aby v médiách fungovalo prechyľovanie len na báze dobrovoľnosti. „Koľkokrát sa stane, keď sa v Česku vyhlasujú víťazky, tak ani nevedia, že sa hovorí o nich,“ vysvetlil Sobotka pre český portál novinky.cz.

Riaditeľ Ústavu pre jazyk český Akadémie vied Karel Oliva však v nepoužití koncovky –ová vidí viaceré úskalia. Myslí si, že ak by došlo k zmene v tvorbe ženských priezvisk, bolo by nutné hovoriť aj krstné meno.  „Pri mužských menách môžeme používať pádové koncovky, ale u ženských neprechýlených nie. Hovoríme tak o Billovi Clintonovi, ale o Hillary Clinton,“ upozornil Oliva.  

Na Slovensku sú ženské priezviská bez prechyľovania koncovky –ová čoraz častejším javom. V prípade, že si žena chce nechať po svadbe mužovu verziu mena bez koncovky, dá sa tak urobiť, ak sa hlási k inej národnosti. Priezvisko bez prechyľovania je možné si nechať aj v prípade, že jeden z manželov je cudzinec alebo je aj občanom iného štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu