Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dobrovoľné používanie koncovky -ová: Takto sa k revolučnému návrhu staviate vy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V piatok sme vás ako prví informovali o zámere ministerstva vnútra, ktoré chce koncovku –ová v priezviskách ženských mien ponechať na báze dobrovoľnosti. Prinášame vám reakcie čitateľov Topiek z našej fanúšikovskej stránky na Facebooku. Kým jedni vnímajú prechyľovanie koncovky ako špecifikum Slovenska, ktoré si treba chrániť, iní sa možnosti výberu potešili.



ZA NÁVRH


Veronika V.: tak to je super to podporim.

Veronika F.: Podla mna by sa mala kazda zena rozhodnut sama za seba. Napr. ja mam zahranicne priezvisko a myslim ze by znelo lepsie bez ová. Ale zase nejakej pani Slovákovej sa to bez toho pacit nemusi...

Juraj S.: niektore priezviska s koncovkou ova su smiesne, takze ma to aj svoje plus.

Lucka T.: Preco by mala byt zena ova ,sak to jak keby niekomu patrila napr. mrkvicka a jeho mrkvickova, je to kazdeho vec! Dcerka je bez ova a kym sme to vybavili na urade, mala som dost! je snad nasa vec, ako sa chceme volat!

Katarina H.: ja mam priezvisko bez ova a vsetci sa tomu hrozne cuduju...

Maťa K.: Smiesne, ako sa niekto hra, aky je narodniar a pritom sa koncovka -ova pouzivala oddavna len na to, aby zene urcila, koho je majetok a kto ju vlastni. Ja som za, je to moderne a krajsie.

Michal S.: Navrh zmeny je postaveny na slobodnej volbe. Osobne si myslim, ze je to kazdeho rozhodnutie. Ale: Vadi mi, ked vdaka -ova nas pokladaju za Rusov. Usi mi trha pri Christina Aguilerova, Halle Berryova, vsak to sa ani neda vyslovit. Chorvati, Srbi, Slovinci, Poliaci -ova nemaju. Radsej budem, ked mi zenu prirovnaju k Polke ako Ruske. Komolenie zahranicnych mien by malo byt podla mna zakazane.

Namba M.: No chvalabohu! Vydala som sa v Rakusku a automaticky mi prisili ova k zahr. menu, len preto, ze som Slovenka! Cista katastrofa!

Juraj S.: skor by som rad vedel, preco sa v slovenskych periodikach uvadza koncovka -ova aj pri zahranicnych menach... posobi to smiesne, ked sa napise napriklad Jenifer Lopezova :D
inac bohvieco to nie je, ked sa tu ohanate narodnou identitou... to nam tak pomoze k hrdosti nejaka koncovka... nech sa kazdy vola, ako chce. hlavne aby sa nehanbil povedat, ze je zo Slovenska.

Lea I.: keď prídu do zahraničia manželia, tak nik nechápe, prečo majú rozdielne priezviska a to všetko len pre koncovku -OVÁ... a my sme Slovania tak ako Chorváti, Srbi, Poliaci, atď. a tam nikde nemajú koncovku -ová... pre tento švihnutý zákon sa koľkokrát dogabe zahraničné priezvisko... ale tak, keď je to na báze dobrovoľnosti,  nech si dá každý ako chce ;)


PROTI NÁVRHU

Mirco D.: žena by mala mať koncovku ová... znie to tak žensky je to krajšie.

Andrea H.: Zase sa ideme opičiť. Prečo nie sme sami sebou?

Štefan J.: Určite -OVA.....sme na Slovensku a ma to tak byť....To už kedy sa prestaneme opičit po zapade? to uz fakt žiadna hrdosť...Je to slovenské a patrí to sem...

Milota Č.: Aká revolúcia?!!! Hamba, takto hanobiť našu reč, tradíciu! Máme rod mužský i ženský... to nemajú ďaleko "väčšie krajiny"... a my si nič nevážime. Práve v tomto by sme mali vidieť, ako vysoko stojíme nad inými jazykmi... bohužiaľ, aj o toto chceme prísť. Svojou hlúposťou a riťolezectvom... Kto nemá v hlave má...!!!

Jaroslav D.: Revolucia ? Skor zapretie povodu. A podme hned zmenit Slovensko na USnsko alebo Amerikansko. Ved je to "IN", ze ano ?

Jaruška K.: ‎;( ...odporné .... a to už všetci osprosteli?!?!?! .... tak nech si zmenia a národnosť "nové revolucionárky" ;(

Milan Z.: ‎-ova / -ska
Preco? Lebo sme Slovaci. Zijeme na Slovensku. Je to slovenske.
K slovenskym menam to jednoducho patri. K zahranicnym menam to jednoducho nepatri. (Goldie Hawnova)
Ludia dobrovolne stracaju narodnu identitu. Zaujimave je, ze su to vacsinou ludia, ktori nikde neboli. Kto vela cestoval (a nemyslim Chorvatsko alebo lastminute do Egypta), tak vie, ake fajn je byt Slovak, rozpravat o slivovici a bryndzovych haluskach a aj o tom, ze zenske priezviska maju koncovku -ova.
Rusi aj Arabi maju vo svojom mene aj meno svojho otca. Na Dalekom vychode (Japonsko, Vietnam atd) a napr. aj v Madarsku davaju priezvisko pred prve meno.
Ale viete co? Premenujme sa vsetci na John a Jane Smith a bude pokoj :)

Marián L.: pozeráte sa na to trošku úzkoprso... ja mám, ona má, moja suseda či neter alebo kamoška to má tak a tak... tu ide o Slovenský jazyk nie o vaše priezviská, máme jeden z najťažších jazykov na svete, najkrajších, najkreatívnejší a to nespomínam nárečia, ktoré náš jazyk robia krásne írečitým... prečo sa vzdať toho, čo nám je vlastné, čo nás charakterizuje... iba ak by som sa za to hanbil kto som, odkial som, kto sú moji predkovia. ved vy milé Slovenky ste rekordérkami etnickej dlhovekosti gény ktoré rozdávate vaším potomkom sa daju vystopovať 6000 rokov pred krista, čo je doba kamenná.SLovensko je tretia krajina v europe ktora sa môže hrdiť najvačším počtom hradov a zámkov a vám vaddí koncovka ová? ktorá ktorá vás charakterizuje ako členky najstaršieho národa v európe,,

Helena J. S.: nechcem priezvisko bez -ova co som daky chlap ..to nech pouzivaju chlapi...hovadina je to paradna..ja si chcem nechat -ova-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu