Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nový školský rok trochu inak: Týchto päť dôležitých zmien čaká na študentov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Štart nového školského roka je tu o pár dní a školám stále chýba takmer milión učebníc. Dôvodom sú chyby, ktoré sa v nich objavili. Žiaci sa budú musieť zaobísť aj bez nich. Už na jeseň tohto roka sa uskutočnia na vybraných základných školách pilotné testovania žiakov 5. ročníka.

 

Od septembra sa do vyučovania prinesie úprava školskej legislatívy. Zmien ale veľa nebude.

1. Maximálny počet žiakov v triede
Na základe návrhu zriaďovateľa príslušnej školy a po súhlase rady školy so zvýšením počtu žiakov v triedach rozhodne riaditeľ školy. Pod podmienkou, že tieto triedy budú spĺňať hygienické požiadavky. K prijatiu vyššieho počtu žiakov sa už nebude musieť vyjadriť Štátna školská inšpekcia. Doteraz mohlo byť v triedach prvého ročníka ZŠ maximálne 22 žiakov, v 2. – 4. ročníku najviac 25 žiakov a v deviatom ročníku ich v triede nesmel presiahnuť počet 28.

2. Dĺžka prestávok
Rovnako bude môcť riaditeľ strednej školy od septembra určovať dĺžku prestávok po jednotlivých vyučovacích hodinách, a to po prerokovaní v pedagogickej rade školy. Už nemusia byť desaťminútové, ale spravidla po tretej vyučovacej hodine by mala nasledovať najmenej 20 minútová prestávka. Medzi dopoludňajším a popoludňajším vyučovaním je prestávka na obed najmenej polhodinová.

3. Testovanie piatakov
V októbri a novembri sa do pilotného testovania zapojí približne 1 800 piatakov z asi 80 základných škôl. V novembri 2014 už budú písať testy všetci piataci na Slovensku. Nové národné meranie piatakov monitoruje vedomosti, ktoré žiaci nadobudli na prvom stupni ZŠ. Učiteľom umožní diagnostikovať silné a slabšie stránky žiakov v triede, s ktorými budú na druhom stupni ZŠ pracovať.  Úlohy nebudú zamerané len na jednoduché myšlienkové operácie typu: vypíš, vyhľadaj, vymenuj, ale žiaci budú musieť preukázať schopnosť riešiť zložitejšie logické procesy, napríklad aplikovať, porovnať informácie, vyvodiť záver z daných predpokladov, a podobne. Rodičia si budú môcť výsledky svojho školáka porovnať s priemerom v regióne i na celom Slovensku. V novembri 2014 už budú písať testy všetci piataci na Slovensku počas dvoch dní. V jeden deň ich otestujú z matematiky, v druhý deň zo slovenčiny a literatúry. Na školách s vyučovacím jazykom maďarským z maďarského jazyka a literatúry. Testy sú naplánované na 2 x 60 minút, žiaci budú riešiť 25 až 30 úloh.

Nový školský rok trochu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

4. Povinné prijímačky
Poslanci pravdepodobne schvália na septembrovej schôdzi novelu zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá upravuje kritériá prijímania na stredné školy. Na gymnázium sa tak budú môcť hlásiť len tí, čo dosiahnu priemer známok z povinných predmetov z druhého polroka ôsmeho ročníka a prvého polroka deviateho ročníka nie vyšší ako 2,0. Stredné odborné školy budú brať len s prospechom do 2,75. Pri rozhodovaní o prijatí sú dôležité výsledky z celoslovenského testovania žiakov 9. ročníkov. Tí čo dosiahnu v testoch úspešnosť 90 % idú bez prijímacích skúšok.

4. Experimentálne odbory
V novom školskom roku sa v stredných odborných školách bude experimentálne overovať 55 študijných a učebných odborov a päť študijných odborov konzervatórií. Stredoškolákom sa tak otvára možnosť začať študovať v moderných odboroch ako mechanik automobilových liniek, kontrolór potravín, informačné technológie a informačné služby v cestovnom ruchu, právo a podnikanie či reklamná tvorba alebo ochrana osôb a majetku. Mnohé vznikli na aktuálne požiadavky trhu práce.
Zo sústavy odborov sa naopak vyradí 171 odborov a zavedú sa nové kódy jednotlivých učebných a študijných odborov stredných škôl.

Nový školský rok trochu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)
  
5. Hodnotenia maturít
V septembri nadobudne účinnosť aj ustanovenie novely vyhlášky o ukončovaní štúdia na stredných školách. Tá určuje nové predpoklady na úspešné zloženie maturitnej skúšky z predmetu, ktorý má externú časť maturitnej skúšky a písomnú formu maturitnej skúšky, resp. predmetu, ktorý má externú časť maturitnej skúšky. Vo väčšej miere ako doteraz sa má  prihliadať na výsledky písomných skúšok.

Študent musí z ústnej formy internej časti maturitnej skúšky dostať najhoršie trojku a v písomnej časti získať viac ako 25 % z celkového počtu bodov, alebo v externej časti získa viac než 33 % z celkového počtu bodov. V prípade, že v ústnej časti dostane štvorku, musí v písomnej časti získať viac ako 25 % z celkového počtu bodov a v externej časti získať viac než 33 % z celkového počtu bodov.

Ak predmet nemá písomnú formu maturity, musí študent z ústnej časti získať minimálne ohodnotenie dobrý a potom mu stačí získať v externej časti viac než 25 % z celkového počtu bodov. Avšak ak na ústnej časti bude iba dostatočný, v externej časti musí získať viac než 33 % z celkového počtu bodov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu