Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Firma vymáhala pohľadávky výhražnými SMS správami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) eviduje desiatky podnetov na postup, akým spoločnosť Platiť sa oplatí s. r. o. vymáhala pohľadávky firmy Pohotovosť. Spotrebiteľom zasielala výhražné listy a SMS správy, v ktorých "dôrazne" upozorňovala, že ak nezaplatia dlh, pristúpi k dražbe ich majetku. Dnes to potvrdila ústredná riaditeľka SOI Nadežda Machútová

"Voči predmetnej spoločnosti vydal inšpektorát SOI so sídlom v Bratislave pre Bratislavský kraj predbežné opatrenie, ktorým nariadil zastavenie nekalej obchodnej praktiky a to zasielania výziev spotrebiteľom, podľa ktorých majú platiť pod hrozbou exekúcie majetku," povedala Machútová. Firmu SOI podozrieva z agresívnych praktík.

"Dôrazne Vás upozorňujeme, že v prípade neuhradenia Vášho dlhu voči Platiť sa oplatí pristúpime k DRAŽBE Vášho majetku v zmysle Exekučného poriadku c. 233/95Z.z.," píše sa v SMS správach podľa SOI. V inej zasa spotrebiteľov upozorňujú, aby sa nezbavovali majetku, pretože bude predmetom dražby. Podnety spotrebiteľov SOI preveruje a ak odhalí porušenie zákona o ochrane spotrebiteľa, podľa Machútovej hrozí vymáhačskej firme pokuta do výšky 66.387 eur.

Na spoločnosť Platiť sa oplatí upozornila aj Komisia na posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách a nekalých obchodných praktík predávajúcich. Podľa nej firma spotrebiteľov kontaktovala telefonicky a zasielala im SMS s hrozbou dražby aj vtedy, keď súdy exekúcie zastavili. Komisia považuje hrozbu exekučnej dražby za agresívnu nekalú obchodnú praktiku, pretože ju môže uskutočňovať iba súdny exekútor. Obrátila sa na SOI a odporúča to zvážiť aj poškodeným spotrebiteľom.

"V prípade podozrenia zo spáchania trestného činu nátlaku odporúča aj podanie trestného oznámenia orgánom činným v trestnom konaní," píše sa v stanovisku komisie.

Firma Platiť sa oplatí je úzko prepojená s obchodnou spoločnosťou General Faktoring., ktorá podľa svojej internetovej stránky spolupracuje s väčšinou bánk a so všetkými stavebnými sporiteľňami na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu