Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V kauze 60-eurových webov vymáhajú peniaze aj od neexistujúcich osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Seychelská spoločnosť, ktorá pýta peniaze od Slovákov zaregistrovaných na takzvané 60-eurové weby, rozosiela elektronické faktúry aj očividne vymysleným osobám napríklad s vulgárnym menom. Antivírusová a bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá na to upozornila, radí tieto faktúry ignorovať.

Tieto webové stránky sa objavili v rokoch 2010 a 2011. Od užívateľov žiadali po registrácii poplatok za prístup na stránku, väčšinou vo výške 60 eur.

Pohľadávky za neuhradený prístup na tieto spoplatnené weby nadobudla seychelská spoločnosť Flavio Contrepacore and Co. Správou a vymáhaním pohľadávok najnovšie poverila spoločnosť International Payment Services so sídlom v Bratislave, ktorá je však cez konateľa personálne prepojená so spoločnosťou BIB Services. Tá má súdom zakázané vymáhať tieto pohľadávky. Firma International Payment Services začala pred niekoľkými dňami e-mailom rozosielať výzvy na uhradenie faktúry za využívanie týchto spoplatnených webov.

"Už pri  uzatváraní "zmluvy" boli používatelia úmyselne uvedení do omylu, že sa prihlasujú do súťaže o cenu, navyše zmluvy obsahujú v rámci slovenskej legislatívy neprijateľné podmienky," uviedol šéf právneho oddelenia Eset Peter Kováč. "V prípade súdneho sporu bude musieť spoločnosť prevádzkujúca tieto webové stránky  dokázať, že žalovaný zmluvu naozaj uzavrel. Do formulára totiž tieto údaje mohol zadať ktokoľvek," doplnil.

Okresný súd v Prešove vydal 3. februára predbežné opatrenie, ktorým zakázal firme Online Investment Group so sídlom na Seychelách a taktiež firme BIB Services z Nitry vymáhať tieto pohľadávky. Nitrianska spoločnosť to robila v mene spoločnosti Online Investment Group, tá svoje pohľadávky postúpila už menovanej seychelskej spoločnosti Flavio Contrepacore and Co. Informovala hovorkyňa spoločnosti Eset Zuzana Hošálová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu