Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spor o kaštieľ v Rusovciach stále nie je ukončený

Kaštieľ v Rusovciach
Kaštieľ v Rusovciach (Zdroj: wikimedia)

BRATISLAVA - Spor o kaštieľ v Rusovciach, ktorý chce vláda podrobiť rekonštrukcii, stále nie je ukončený. Spis majú momentálne na stole sudcovia senátu Najvyššieho súdu SR. Rozhodnúť by podľa informácie z kancelárie predsedu súdu mohli koncom septembra alebo v októbri tohto roku.

"V tejto právnej veci nebolo doteraz vydané rozhodnutie Najvyšším súdom SR, vec sa pripravuje na rozhodnutie senátu, vrátane štúdia jednotlivými členmi senátu," informoval najvyšší súd. O vlastníctvo kaštieľa sa viac ako desať rokov súdi so štátom Rád sv. Benedikta v Komárne.

Tvrdia, že belgická princezná Stefanie - manželka kniežaťa Elemíra Lónyaya, v závete odkázala majetok benediktínom. Zomrela v roku 1945. Keď však rád v decembri 1994 žiadal o vydanie nehnuteľnosti, neuviedol všetky zákonné náležitosti a preto žiadosť štát považoval za nulitnú. Benediktíni to napadli na Okresnom súde Bratislava 5, no neuspeli, čo v júni 2006 potvrdil aj bratislavský Krajský súd. Ich sťažnosť v novembri 2008 zamietol aj Ústavný súd, nakoniec podali dovolanie na najvyšší súd.

Vláda na stredajšom (1.8.) rokovaní schválila zámer zrekonštruovať národnú kultúrnu pamiatku v Rusovciach. Predpokladá sa, že práce na kaštieli, parku, čeľadníku a interiérovom vybavení by sa mohli kompletne dokončiť v priebehu štyroch rokov za 39,6 milióna eur. V rozpočte však na to nie sú peniaze a podľa premiéra Roberta Fica má minister financií Peter Kažimír (obaja zo Smeru-SD) do 15. októbra predložiť návrh financovania.

Podľa Fica by na rekonštrukciu mohli prispieť podnikateľské subjekty s tým, že sa im tento výdavok zohľadní pri výpočte daní. "Zariadenie nikdy nebude určené na trvalé bývanie ústavných činiteľov. Nám by sa niečo podobné hodilo v súvislosti so slovenským predsedníctvom v EÚ v roku 2016," povedal v stredu premiér. Podľa neho bude kaštieľ v budúcnosti slúžiť na reprezentačné účely SR, ale podstatná časť areálu verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu