Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lajčák: Slovensko je dobrý partner pre medzinárodné misie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRUSEL - Slovensko je pripravené hrať aktívnejšiu úlohu v rámci spoločnej obrannej a bezpečnostnej politiky Európskej únie, uviedol dnes v Bruseli na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Európski diplomati sa podľa neho zhodli na tom, že medzinárodné misie, prebiehajúce v rámci spoločnej obrannej a bezpečnostnej politiky EÚ, plnia svoju úlohu a je o ne veľký záujem. Momentálne EÚ pripravujú tri ďalšie misie.

"Zhodli sme sa na tom, že je nevyhnutné, aby členské krajiny dávali k dispozícii potrebný počet ľudí, či už policajtov alebo sudcov, aby EÚ nestratila svoju kredibilitu," uviedol Lajčák. Z tohto hľadiska je dôležité, aby misie EÚ mali dostatočné finančné zdroje.

Na otázku TASR či má Slovensko vhodných ľudí do medzinárodných misií EÚ, Lajčák uviedol, že naša krajina je v tomto smere dobre pripravená.

"Ja som informoval našich partnerov, že sme nedávno zvýšili počet našich príslušníkov v monitorovacej misii EUMM v Gruzínsku a že zvažujeme zvýšenie počtu našich príslušníkov v misii ALTHEA v Bosne a Hercegovine," povedal Lajčák.

Slovenský minister dodal, že EÚ sa v tomto smere snaží postupovať podľa stratégie NATO o lepšom združovaní a využívaní spoločných zdrojov, vrátane tých personálnych.

Z hľadiska pôsobenia misií je podľa Lajčáka dôležité, aby existovala aj stratégia odchodu. Policajná akcia v Bosne a Hercegovine podľa neho ukázala, že je možné splniť poslanie misie a zároveň zadefinovať termín jej ukončenia.

Niektoré krajiny EÚ pritom presadzujú, aby EÚ zohrávala oveľa aktívnejšiu a ambicióznejšiu úlohu pri plánovaní medzinárodných misií v bezpečnostnej oblasti, konštatoval minister Lajčák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu