Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poisťovne: Každý tretí poľnohospodár hlási škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keďže obdobie žatvy sa chýli ku koncu, poľnohospodári počítajú prvé odhady škôd a strát na úrode v dôsledku počasia.

Horúco leto prinieslo okrem veľkého sucha aj silnú búrkovú činnosť, ktorá sa prejavila aj na počte škôd. Allianz – Slovenská poisťovňa eviduje za mesiace jún, júl a august doteraz nahlásené škody za približne 740.000 eur, bilancia škôd po žatve však nie je konečná a škody tak môžu narásť. Na poliach sa ešte nachádza slnečnica, kukurica a ovocie ako hrozno a jablká.

Poľnohospodári nahlásili zatiaľ približne 150 poistných udalostí, čo v praxi znamená, že už 150 poľnohospodárov eviduje škody na vyzbieranej úrode. Keďže v roku 2012 si uzatvorilo poistenie plodín proti rôznym rizikám v Allianz- Slovenskej poisťovni 450 klientov, je možné konštatovať, že každý tretí poistený poľnohospodár hlási škody z poistených rizík.

V celoslovenskom meradle najviac škôd spôsobil ľadovec. Za ním nasleduje víchrica a zvyšné poistené riziká, medzi ktoré patrí aj požiar, povodeň či záplava. Úrody boli do značnej miery ovplyvnené aj suchom, čo sa tiež premietlo na škodách klientov, avšak sucho nepatrí medzi poistiteľné riziká.

Najviac škôd eviduje Allianz - SP v Západoslovenskom regióne, najviac boli poškodené olejniny, nasledované obilninami a ostatnými plodinami. Najvyšší počet škôd sa viaže k mesiacu júl, ktorý bol aj tento rok poznamenaný častými búrkami. Najvyššiu vyplatenú škodu registruje Allianz - SP u klienta na Záhorí, kde ľadovec počas búrky poškodil repku a poisťovňa uhradila klientovi takmer 80 000 eur.

V tomto roku dojednáva Allianz – Slovenská poisťovňa hneď po žatve poistenie ozimných plodín na vyzimovanie a sucho pri vchádzaní (poistenie nákladov na nový osev) zároveň s poistením proti krupobitiu (poistenie úrody) na rok 2013. Informovala spoločnosť Allianz-Slovenská poisťovňa

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu