Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko by mohlo v tomto roku stiahnuť z Afganistanu viac ako sto vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mandát slovenských vojakov, ktorí pôsobia v misii ISAF v Afganistane by sa mohol v priebehu nasledujúcich dvoch rokov výrazne zmeniť. Len do konca tohto kalendárneho roka by Slovensko mohlo stiahnuť 53 príslušníkov ozbrojených síl (OS), ktorí dnes slúžia v rámci strážnej čaty na základni Tarin Kowt.

Zároveň by sa v tom istom časovom horizonte postupne malo stiahnuť aj 51 členov multifunkčnej ženijnej jednotky z leteckej základne v Kandaháre. Tieto a ďalšie zmeny predpokladá návrh, ktorý na stredajšie (18.7.) rokovanie vládneho kabinetu predkladajú ministerstvá obrany a zahraničných vecí.

Návrh rezortu obrany a diplomacie hovorí aj o horizonte roku 2013. Do júna 2013 by Afganistan mohlo opustiť až 165 príslušníkov strážnej jednotky na základni Kandahar Airfield. Do apríla 2013 by mohlo Slovensko stiahnuť aj 20 člennú jednotku špeciálnych síl. "Ukončenie pôsobenia jednotky špeciálnych síl súvisí s potrebou vybudovania, výcviku a prípravy plánovaného nasadenia jednotky špeciálnych operácií, ktorá bude do operácie vyslaná v máji 2014," zdôvodňuje predložený materiál.

Súčasťou zmien mandátu sú však aj návrhy na vyslanie niektorých príslušníkov OS SR do Afganistanu ešte v priebehu tohto roku. Ich celkový počet by však nemal byť väčší ako 33 ľudí. V Afganistane by mohli pôsobiť príslušníci Vojenskej polície, či spojovacej jednotky NATO budovanej na území SR.

V prípade, že návrh bude schválený v pôvodnej podobe, výdavky na jeho plnenie by mali len v tomto roku dosiahnuť takmer 38 miliónov eur. V priebehu ďalších dvoch rokov to bude spolu necelých 27 miliónov eur. Tieto financie by pritom mali byť kryté z rozpočtu ministerstva obrany.

Aktuálne v Afganistane pôsobí v rámci operácie ISAF približne 130.000 vojakov a expertov z 50 krajín, medzi nimi aj 344 príslušníkov OS SR. Navrhovaná zmena mandátu vyplýva zo zahranično-politických cieľov pôsobenia SR v danom regióne, ako aj záverov summitu NATO v Chicagu. Zámerom koaličných vojsk je postupne odovzdať zodpovednosť v krajine do rúk afganskej vlády do konca roku 2014. Po tomto termíne vytvorí NATO novú operáciu, ktorá bude zameraná výhradne na výcvik, poradenstvo a podporu afganských národných bezpečnostných síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu