Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Američania podporia zotrvanie našich vojsk v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spojené štáty by privítali predĺženie pobytu našich vojakov v Afganistane.

"Sme pripravení pomôcť slovenským ozbrojeným silám v príprave na nasadenie väčšieho komponentu pre špeciálne operácie v čo najväčšom možnom rozsahu," vyhlásil veliteľ Špeciálnych síl USA v Európe Michael Repass v Bratislave po dnešnom stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu OS SR Petrom Vojtekom.

Americký generál vyzdvihol kvalitu spoločného výcviku amerických a slovenských príslušníkov Špeciálnych síl vo Vojenskom výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť. "Verím, že sa nám podarí rozšíriť rozsah jej pôsobenia a s vyšším počtom vojakov budeme môcť ešte efektívnejšie prispieť ku skvalitneniu výcviku afganských špeciálnych policajných jednotiek," uviedol Vojtek. Predĺžením mandátu našich špeciálnych síl v Afganistane sa bude parlament zaoberať v blízkej budúcnosti. Slovenská špeciálna jednotka má v súčasnosti schválený mandát pre tri rotácie.

Cieľom návštevy veliteľa špeciálnych síl USA na Slovensku bolo diskutovať o pokračovaní partnerstva medzi Ozbrojenými silami SR a Combined Special Operations Task Force – 10, v rámci ktorého aj v súčasnosti v Afganistane pôsobí 20 príslušníkov žilinského piateho pluku špeciálneho určenia. Informoval hovorca OS SR a poverený hovorca MO SR Milan Vanga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu