Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci schválili stiahnutie slovenských vojakov z Afganistanu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská republika do júna 2013 postupne stiahne z operácie ISAF v Afganistane do 289 príslušníkov ozbrojených síl (OS) SR. Vyplýva to z návrhu rezortov obrany a diplomacie, ktorý dnes 142 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Zmena mandátu bude postupná. V prvej fáze, do konca tohto roku, má operáciu NATO opustiť 104 slovenských vojakov. Zhruba polovicu z nich (53) tvoria príslušníci strážnej čaty na základni Tarin Kowt. Zvyšní vojaci sú členmi multifunkčnej ženijnej jednotky, ktorá pôsobí na leteckej základni v Kandaháre.

Ďalší vojaci by mali byť stiahnutí v priebehu prvej polovice roku 2013. Do apríla sa má na Slovensko vrátiť 20-členná jednotka špeciálnych síl. Do júna 2013 plánuje ministerstvo obrany stiahnuť do 165 príslušníkov strážnej jednotky na základni Kandahar Airfield.

Poslanci odobrili aj vyslanie do 33 príslušníkov OS SR do Afganistanu ešte v priebehu tohto roku. Do misie by tak ešte mohli zasiahnuť príslušníci Vojenskej polície i vojenského poradného tímu. Realizácia prijatých zmien sa bude financovať z rozpočtu ministerstva obrany. Len v tomto roku by to malo znamenať náklady vo výške takmer 38 miliónov eur. V priebehu ďalších dvoch rokov to bude spolu necelých 27 miliónov eur.

Zmena mandátu vyplýva zo zahraničnopolitických cieľov pôsobenia SR v danom regióne, ako aj záverov summitu NATO v Chicagu. Zámerom koaličných vojsk je postupne odovzdať zodpovednosť v krajine do rúk afganskej vlády do konca roku 2014. Po tomto termíne vytvorí NATO novú operáciu, ktorá bude zameraná výhradne na výcvik, poradenstvo a podporu afganských národných bezpečnostných síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu