Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najbohatší Slovák Babiš kupuje najväčší český bulvárny denník

Andrej Babiš je považovaný za najbohatšieho Slováka a jedného z troch najbohatších Čechov.
Andrej Babiš je považovaný za najbohatšieho Slováka a jedného z troch najbohatších Čechov.

BRATISLAVA – Najbohatší Slovák Andrej Babiš rozširuje svoje mediálne impérium. Aktuálne by mal finalizovať rokovania o kúpe českého vydavateľstva, ktoré vlastní celú sieť novín a časopisov, medzi nimi aj najčítanejší denník .

O pripravovanej transakcií informuje český server Borovan.cz, podľa ktorého Babiš v dnešných dňoch doťahuje dohodu o kúpe vydavateľstva Ringier Axel Springer CZ. To je teraz súčasťou rovnomennej nadnárodnej spoločnosti. Babišove firmy už údajne na českom trhu hľadajú ľudí do nového vedenia vydavateľstva. To je v Čechách veľkým mediálnym hráčom, vlastní bulvárne denníky Blesk a Aha, ale aj časopisy Reflex, ABC, či GEO.

Andrej Babiš bol donedávna známy ako podnikateľ v oblasti poľnohospodárstva. Jeho holding Agrofert vlastní napríklad spoločnosti na výrobu hnojív, ale aj pekárne a potravinárske firmy. V posledných mesiacoch sa však zameral na skupovanie médií, okrem iných už získal Hospodárske noviny. České médiá špekulujú, že Babišova expanzia na mediálnom trhu súvisí s jeho politickými ambíciami.

Babiš je pôvodom Slovák, no žije v Čechách a má aj tamojšie občianstvo. Podniká od deväťdesiatych rokov a patrí medzi tisícku najbohatších ľudí sveta. Pred Nežnou revolúciou bol členom komunistickej strany a podľa záznamov Ústavu pamäti národa spolupracoval aj s ŠtB. Spoluprácu s komunistickou tajnou políciou však Babiš dlhodobo popiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu