Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico zdôraznil význam odkazu Cyrila a Metoda

Súsošie solúnskych bratov Cyrila a Metoda
Súsošie solúnskych bratov Cyrila a Metoda (Zdroj: SITA)

NITRA – Význam svätých Cyrila a Metoda pre Slovensko zdôraznil premiér Robert Fico vo svojom príhovore na dnešnej celonárodnej cyrilo-metodskej púti v Nitre. Podčiarkol, že posolstvo solúnskych vierozvestcov dodnes tvorí piliere nášho štátu a národa a je zapísané aj v Preambule Ústavy SR.

„Rukopis ich práce na území Slovenska mal takú vnútornú silu, že je pre nás výzvou aj v 21. storočí,“ povedal Fico. Odkaz sv. Cyrila a Metoda, ktorí na našom území šírili kresťanstvo, písmo a vzdelanosť, má byť podľa neho silným impulzom pre duchovnú, mravnú, národnú, sociálnu a hospodársku obnovu človeka aj celej spoločnosti.

Dnešným štátnym sviatkom sa začal jubilejný Cyrilo-metodský rok, počas ktorého si Slovensko pripomenie 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie. Rok plný podujatí orientovaných na posolstvo vierozvestcov a obdobie Veľkej Moravy potrvá až do 31. decembra 2013. Okrem toho si krajina pripomenie aj 150. výročie založenia Matice Slovenskej a 20. výročie prijatia deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky. „Mať vlastný štát je veľké bohatstvo. Naučme sa s ním narábať tak, aby sme toto bohatstvo rozmnožovali,“ uviedol Fico.

Premiér v príhovore vyzdvihol význam Nitry ako Matky slovenských miest a mesta, s ktorým sa najsilnejšie spája cyrilo-metodská tradícia. „Tu v Nitre sa odohrali pre náš národ najdôležitejšie deje za kniežaťa Pribinu, Rastislava aj Svätopluka, preto Nitru právom považujeme za kolísku Slovákov,“ skonštatoval Fico. Pripomenul, že Cyril a Metod rozvíjali duchovné bohatstvo našich predkov, ktoré tu existovalo už pred ich príchodom.

„Veď predsa nálezy archeológov v neďalekej Bojnej, kde sa z 8. storočia vykopal zvon ale i zlatý prenosný oltár, svedčia o tom, že Cyrila a Metod neprišli medzi pohanov,“ poukázal Fico. Ako ďalej dodal, kostol z čias panovania kniežaťa Pribinu z roku 828 je ďalším dôkazom toho, že Nitra a jeho okolie sa nachádzalo v silnom duchovnom prúdení vtedajšej Európy. Vzdelanosť u našich predkov šíril Kláštor svätého Hypolita na Zobore v Nitre. „Je to práve vzdelanosť, ktorá je kľúčom k úspechu Slovenska. Chceme a musíme ponúknuť mladým vzdelanie, ktoré im otvorí cestu k dobrému zamestnaniu, aby diplom nebol iba prihláškou na úrad práce,“ prízvukoval premiér.

Fico v príhovore zaželal v mene Vlády SR a celého Slovenska zdravie nedávno hospitalizovanému kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi. Vyzdvihol ho ako veľkú slovenskú osobnosť a človeka, ktorý cyrilo-metodskú tradíciu v Nitre obnovil, dal jej nový silný mravný náboj a spojil ju s výchovou Slovákov k láske k vlasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu