Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico: Z deklarácie o zvrchovanosti sála odvaha

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Z Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR sála podľa premiéra Roberta Fica najmä odvaha a rozhodnosť, že slovenský národ je rozhodnutý založiť si vlastný štát, slobodnú a demokratickú SR.

Ako povedal Fico pred novinármi, zvrchovanosť nám otvorila dovtedy nevídané možnosti v EÚ a Európe, keď sme v roku 2004 vstúpili do únie a neskôr do schengenského priestoru, nakoniec sme sa stali aj členmi eurozóny.

"Zvrchovanosť, ktorú sme 17. júla 1992 vyhlásili, bola prvým suverénnym krokom Slovákov, ktorí pocítili nielen zodpovednosť za vlastný osud, ale aj dostali príležitosť byť súčasťou demokratickej a slobodnej Európy," zdôraznil Fico pred novinármi. Podľa neho všetci si uvedomujú zodpovednosť za seba a za Slovensko, ale aj za osud Európy, preto hľadajú všetky cesty múdrej a rozvážnej kooperácie.

"Slovensko pred 20 rokmi vykročilo na cestu slobody a demokracie a za tie roky si získalo vo svete rešpekt. Ak si chceme zachovať odkaz našich predkov a udržať našu zvrchovanosť, je to možné len v spolupráci s rozhodujúcimi hráčmi v rámci EÚ," vyhlásil. Podľa neho rok 1992 dostal celú slovenskú spoločnosť do veľkého pohybu. "Prichádzala vlna slobody, keď sme bez zábran vyjadrovali nielen názory na politické usporiadanie a politický systém, ale po dlhých rokoch ticha sme sa mohli prejaviť ako mysliaci a slobodne konajúci národ," dodal.

Zvrchovanosť vníma vláda ako účasť rešpektovaného a dôveryhodného Slovenska v elitnom európskom klube. "Často sme kritizovaní, že strácame suverenitu a zvrchovanosť. Naopak. Plnenie záväzkov vyplývajúcich z nášho členstva v EÚ a eurozóne nie je stratou alebo obmedzením suverenity a zvrchovanosti, ale predpokladom silného a úspešného Slovenska. Najhorším scenárom pre Slovensko by bola izolácia. Izolácia nie je zvrchovanosť, ani suverenita. Akékoľvek snahy spochybňujúce proeurópsku orientáciu SR a odsudzujúce Slovensko do spoločnosti štátov druhej kategórie v prípade dvojkoľajného vývoja v únii a eurozóne sú pre Slovensko smrteľne nebezpečné," upozornil.

V roku 1992 mal Fico 27 rokov a bol novozvolený poslanec NR SR. Dianie v roku 1992 poznačilo podľa jeho slov celý jeho politický život. "Vtedy bolo jasné, že Slovensko musí povedať jasné stanovisko k možnej existencii samostatného štátu. V júli 1992 nebolo všetko jasné, ale bolo správne, že sme povedali, že ak dôjde k rozdeleniu federácie, Slovensko je pripravené spravovať si vlastnú krajinu. Rešpektujem vznik Slovenska, je to dnes rešpektovaná krajina v EÚ a v eurozóne a môže sa pobiť o svoje miesto pod európskym nebom," vyhlásil. Zároveň sa opýtal, či nebol zásahom do suverenity SR jeho vstup do schengenu.

"Určite áno, ale bol to pozitívny zásah do našej suverenity. Euro bolo prijímané s absolútnym súhlasom slovenskej verejnosti a takisto môžeme pri tom hovoriť o určitom zásahu do suverenity. Ak zásahy majú dobrý vplyv na štát, netreba sa ich obávať," povedal.

Fica prekvapuje, že dnes boli pozvaní na stretnutie vedenia parlamentu a vlády všetci predstavitelia vedenia NR SR i viacerí predsedovia výborov, ale nezúčastnili sa všetci. "Prekvapuje ma, že výročie deklarácie nie je predmetom stanovísk politických strán, že sa to stalo len predmetom záujmu vlády a vedenia NR SR," konštatoval. Podpredsedníčka Erika Jurinová sa nemohla zúčastniť na zasadnutí, pretože, ako informovala jej kancelária, pre neodkladné pracovné povinnosti bola mimo Bratislavy. Podpredseda NR SR Ján Figeľ je chorý a nebol dnes v práci. Navyše podľa hovorcu KDH Mateja Kováča pozvánky na rokovanie boli rozoslané až v pondelok večer o šiestej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu