Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Boj s teplom: Rady ako sa schladiť a nedostať infarkt z účtu za elektrinu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Extrémne letné teploty môžu spôsobiť kropaje potu na čele aj v prípade, že máme klímu. Predovšetkým pri pohľade na faktúru za spotrebovanú elektrinu. Poradíme vám, ako prežiť tropické leto aj bez klimatizačnej jednotky.

Na Slovensku padajú 60 ročné teplotné rekordy a každý hľadá spôsob ako toto peklo prežiť. Prvé čo zíde na um je klíma. Chladenie však vychádza drahšie ako kúrenie. Ak by sme chceli teplotu v interiéri znížiť o jeden stupeň Celzia, potrebovali by sme trikrát toľko energie, ako keby sme chceli mať o jeden stupeň teplejšie. Podľa prepočtov zožerie priemerná klíma ročne od 250 do 500 kWh. Samozrejme rozhodujúcim faktorom pri spotrebe je nastavenie požadovanej teploty, čím menej chceme dosiahnuť oproti vonkajšiemu prostrediu, tým viac zaplatíme.

Mobilná klimatizácia je síce pri kúpe lacnejšia, ale na druhej strane menej výkonná a hlučnejšia. Pritom často výrobca ani údaje o hlučnosti neuvádza. Najčastejšie sa ich hluk pohybuje okolo 50 dB a od predajcu sa dozviete, že je to na úrovni hluku ulice. Preto je ideálne spálňu najskôr vychladiť, než zaspávať  pri takom  ruchu. Ako pozitívum je nenáročná montáž. Na to, aby sme si spríjemnili pobyt v rozhorúčenej izbe stačí prívod a odvod vzduchu mimo miestnosť a elektrická zásuvka. Navyše, mobilnú klimatizačnú jednotku môžeme kedykoľvek premiestniť tam, kde sa plánujeme zdržiavať.

Najdôležitejším ukazovateľom toho, čo klimatizačná jednotka dokáže je chladiaci výkon. Pre bežnú miestnosť sa uvádza ako optimálny  2,5 až 3,5 kW. O niečo horšie sa už orientuje podľa energetických tried. V najlepšej A triede môžu byť zaradené všetky typy klimatizácií. Nemajú však rovnakú spotrebu energie. Staršie systémy sa vypínajú ako chladnička. Teda buď sú spustené na plný výkon alebo vypnuté. Modernejšie s meničom už dokážu plynule regulovať výkon v rozmedzí od 10 do 100 %. Takýto systém, s technológiou inverter, vám dokáže ušetriť až  44 % energie a oproti mobilným klimatizáciám v triede D s rovnakým chladiacim výkonom dokonca až 60 - 70 % energie.

Ako bonus sa pri klimatizácii často ponúka filtrácia vzduchu. Treba však myslieť na to, že akákoľvek prekážka obmedzujúca prietok vzduchu násobí nielen hlučnosť, ale aj účinnosťou chladenia. Ak má byť filtrácia skutočne účinná, cena zariadenia je hneď vo vyššej cenovej hladine.

Teploty letných mesiacov v ostatných rokoch ukázali, že Európa sa potrebuje chladiť. Podľa odhadov je spotreba klimatizačných jednotiek v únii na úrovni 7-10 TWh, pre porovnanie ročná spotreba elektriny na Slovensku je asi 30 TWh. Pritom existujú aj pasívne riešenia, ktoré vo veľkej miere kompenzujú letné tropické horúčavy. Ide predovšetkým o dokonalé izolácie a tieniacu techniku. Tu je pár tipov ako prežiť leto aj bez klimatizácie.

Boj s teplom: Rady
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)


1. Zateplenie
. Rovnako ako proti zime aj voči letnému prehrievaniu interiéru sa dá účinne bojovať izoláciou fasády, či strechy. V kombinácii s vhodnou tieniacou technikou dokážete teplotu v byte, či dome znížiť aj o 5 - 7 stupňov Celzia.

2. Vetranie. Cez deň vpúšťať dnu horúci vzduch nemá zmysel. Ak nie ste náchylní na prievan, je dobré pootvárať v noci okná tak, aby sa vymenil vzduch nielen v miestnosti, ale aby jeho prúd ako-tak schladil aj konštrukciu stavby.

3. Tienenie. Proti ostrým lúčom slnka je ideálna vonkajšia roleta. Pre čo najväčšie zatemnenie miestnosti určite poslúži aj ťažký záves. Ale ideálnejšie je lúče odrážať. Na to slúži špeciálna fólia na okno, ktorá síce svetlo čiastočne prepúšťa, ale teplo nie. Investícia je síce vyššia ako na závesy, ale vydrží niekoľko rokov a v prípade, že zvolíte inteligentnú fóliu, v zime vám dokonca pomôže v boji s chladom.

Boj s teplom: Rady
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)


4. Chladenie. Ochladzovače vzduchu robia presný opak ako klimatizácia. Nie že by vzduch zohrievali, no kým klimatizácia odvlhčuje, ochladzovače vzduch zvlhčujú z vodnej nádržky. Voda vyfukovaná do miestnosti zvyšuje relatívnu vzdušnú vlhkosť a namiesto príjemného chladu je v miestnosti teplo a vlhko ako v pralese. Vlhký a ťažký vzduch môže spôsobiť  zdravotné problémy ľuďom s kardiovaskulárnymi problémami alebo angínou pectoris. Ak máte po ruke obyčajný ventilátor, máme pre vás lepšie riešenie. Rotujúca vrtuľa síce vzduch neochladí, ale pohyb vzduchu vytvára lepší pocit komfortu. A ten sa dá znásobiť ešte tým, že si v PET fľašiach necháte zamraziť vodu. Potom ich len poukladáte pred pustený ventilátor.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu