Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Cirkevný precedens: Odvolanie Bezáka môže ovplyvniť kauzy v USA!

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Odvolanie slovenského arcibiskupa Róberta Bezáka Benediktom XVI. vyvolalo na Slovensku značné pohoršenie. Došlo k tomu vraj preto, lebo zle spravoval svoju diecézu. Pápež tak zriedkavo predviedol svoju moc nad biskupmi, čo by mohlo ovplyvniť aj kauzy sexuálneho zneužívania v cirkevných kruhoch v Spojených štátoch.

Keď sa biskupi stretávajú s ťažkosťami - buď za údajné mravné delikty alebo manažérske zlyhanie - Vatikán ich prehovára, aby sami odstúpili. Benedikt XVI ale začal prejavovať stále väčšiu rozhodnosť, keď odvolal tých biskupov, ktorí sami odmietli odstúpiť. V uplynulom roku už takto odvolal troch hodnostárov.

Táto aktivita vyvoláva podľa agentúry AP otázku, či by postupoval rovnako voči biskupom, ktorí kryli kňazov dopúšťajúcich sa sexuálneho zneužívania. Doteraz to ale neurobil.   

Benedikt XVI minulý rok v mimoriadne sledovanom prípade odvolal biskupa Williama Morrisa z austrálskej Toowoomby po tom, čo Morris vyzval cirkev, aby zvážila, či by nemohli byť vysvätení za kňazov ženatí muži a aj ženy. Pre manažérske pochybenie odvolal pápež aj jedného konžského a jedného talianskeho biskupa.

V pondelok Vatikán oznámil, že Benedikt XVI "uvoľnil z pastoračnej starostlivosti" slovenského arcibiskupa Róberta Bezáka z trnavskej arcidiecézy. Žiadny dôvod neuviedol, ale talianske médiá špekulovali, že na vine boli "administratívne problémy". Slovenské médiá zase citovali Bezáka, ktorý si myslí, že v tom svoju úlohu zohrala kritika, ktorú zahrňoval svojho predchodcu Jána Sokola za údajnú spoluprácu s komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) a za pochvalné výroky o slovenskom prezidentovi z obdobia druhej svetovej vojny Jozefovi Tisovi.

Pápežova aktivita v odvolávaní biskupov má dôležité súvislosti, najmä pokiaľ ide o biskupov, ktorí sa nevysporiadali správne s pedofilnými kňazmi. Svätý stolec, ktorý čelí v USA súdnym obvineniam obetí sexuálneho zneužívania, ktoré sa snažia zvaliť na pápeža konečnú zodpovednosť za túto trestnú činnosť, tvrdí, že biskupi sú z veľkej časti pánmi svojich diecéz, a že pápež ich nemá natoľko pod kontrolou. Podľa Vatikánu tak ani nemôže byť braný na zodpovednosť za chybné reakcie na znásilňovanie detí kňazmi.

Lenže to, že Benedikt XVI. aktívne odvoláva biskupov bez toho, aby pasívne čakal na ich demisiu, možno podkopáva argumentáciu Vatikánu o pápežovej bezmocnosti. "Keď pápež môže odvolať biskupa, znamená to, že je ich nadriadený," hovorí odborník na cirkevné právo Nick Cafardi. "To povzbudí ďalšie žaloby s cieľom pohnať pápeža k americkým súdom," dodal.

Podľa Jeffreyho Andersona, ktorý sa usiluje pohnať Svätý stolec k zodpovednosti v kauze zneužívania detí kňazom v Oregone, sa Vatikán snaží mať oboje. Vraj bude odvolávať biskupov a kňazov na základe kánonického práva z rôznych dôvodov, vrátane teologických, ale nikdy nepoužije rovnaké pravidlá, pokiaľ ide o sexuálne zneužívanie.

Dokonca aj najznámejší prípad amerického kardinála Bernarda Lawa skončil tým, že Law ponúkol svoju rezignáciu po škandále so sexuálnym zneužívaním v jeho bostonskej arcidiecéze z roku 2002. Law bol potom menovaný arcikňazom patriarchálnej baziliky Santa Maria Maggiore v Ríme.

Veci sa možno ale menia. Vatikánsky prokurátor Charles Scicluna vo februári upozornil, že biskupi môžu čeliť prípadným cirkevným postihom, ak sa im nepodarí uplatňovať vatikánske pravidlá pre vybavovanie prípadov sexuálneho zneužívania kňazmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu