Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bezák porušil pápežovo tajomstvo, tvrdí Svätá stolica!

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák porušil pápežovo tajomstvo, keď urýchlil zverejnenie správy o svojom odvolaní. Píše sa to vo vyhlásení Apoštolskej nunciatúry na Slovensku, vydanom v mene Svätej stolice. Agentúre SITA ho poskytla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

"Pápežské rozhodnutia týkajúce sa menovania alebo odstúpenia z úradu biskupov Svätá stolica zverejňuje v deň, ktorý bol so zainteresovanou osobou dohodnutý alebo jej bol stanovený," uvádza sa vo vyhlásení. "Svätá stolica preto vyjadruje hlbokú ľútosť nad skutočnosťou, že Mons. Bezák urýchlil zverejnenie tejto správy a tým porušil pápežské tajomstvo," konštatuje nunciatúra.

Nunciatúra vo vyhlásení tiež tvrdí, že po januárovej vizitácii v Trnavskej arcidiecéze oboznámili Bezáka s najdôležitejšími bodmi o jeho osobe a jeho pastoračnej aktivite a požiadali ho, aby ich zvážil a vyjadril k nim svoje stanovisko. "Arcibiskup Bezák odpovedal na túto požiadavku listom adresovaným Kongregácii pre biskupov," píše sa vo vyhlásení. Podľa nunciatúry existovala možnosť, aby sa pred finálnym rozhodnutím pápeža stretol Bezák s prefektom Kongregácie pre biskupov.

"Stretnutie sa však neuskutočnilo. Keď Mons. Bezák odmietol podať demisiu, Svätý Otec ho odvolal z pastoračného riadenia arcidiecézy a toto rozhodnutie bolo zverejnené 2. júla 2012," stojí vo vyhlásení.

Svätý Otec Benedikt XVI. v pondelok 2. júla odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu