Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rekordný jún: Zapotíme sa, trópy budú pokračovať celý týždeň!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Koniec júna nás potrápil poriadne vysokými teplotami, ktoré výrazne prekročili tridsiatku. Ak ale dúfate, že sa to v najbližších dňoch zmení, nepotešíme vás. Horúčavy budú pokračovať aj tento týždeň.

Nasvedčuje tomu aj dnešok, na kedy Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedal 33 až 38 stupňov Celzia.

V Utorok v noci ojedinele hrozia prehánky alebo búrky. Inak sa počasie nezmení. Tropické teploty budú pretrvávať aj naďalej, dosiahnu rovnaké hodnoty ako v pondelok, na Kysuciach, Orave a Liptove to bude 29 až 33 stupňov. Fúkať bude slabý premenlivý vietor.

V stredu bude pokračovať prílev veľmi teplého a vlhkého vzduchu. Teploty sa udržia na 31 až 36 stupňoch, na Kysuciach, Orave a Liptove 28 stupňov. Bude polooblačno a miestami sa môžu vyskytnúť prehánky alebo búrky, ojedinele aj s krúpami.

Vo štvrtok nastane mierne ochladenie, ak sa to tak dá nazvať. Meteorológovia predpovedajú malú oblačnosť a teploty okolo 30 až 35 stupňov. V severnej časti Slovenska to bude o pár stupňov menej.

V piatok sa bude nad strednou Európou udržiavať nevýrazné pole nižšieho tlaku. Má byť polooblačno a hrozia aj prehánky a búrky. Aj naďalej však bude teplo - 29 až 34 stupňov.

V sobotu sa prechodne ochladí, teplomery by mali ukazovať 25 až 31 stupňov. Bude polooblačno, od západu časom oblačno a z tepla sa môžu vytvoriť búrky.

Nedeľa sa bude niesť v podobnom duchu ako sobota. Teploty ale opäť vystúpia na 29 až 34 stupňov, na severe to bude okolo 26 stupňov.

Vlny horúčav, ktoré Slovensko zasiahli v uplynulých dňoch, len potvrdzujú, že tropické júnové teploty sa stávajú bežným javom. Dôkazom toho sú aj tropické noci, ktorých teplota v období 17.6. - 22.6. tri dni po sebe neklesla pod 20 stupňov.

V minulosti bolo pomerne vzácne, keď teplota už v júni vystúpila na alebo nad 35 stupňov. Trojdňová, resp. štvordňová séria dní s takou mimoriadne vysokou teplotou vzduchu sa v júni vyskytla na Slovensku doteraz iba v roku 2000 a 1994.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu