Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci jazdia najviac do Chorvátska a Talianska: Zájazdy aj "na blind"!

Mestečko Petrčane leží v zátoke, ktorá vďaka morským prúdom patrí medzi najčistejšie v Chorvátsku Zobraziť galériu (4)
Mestečko Petrčane leží v zátoke, ktorá vďaka morským prúdom patrí medzi najčistejšie v Chorvátsku (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Nákup zájazdu cez internet je pohodlný, ale weby často krát ponúkajú len oklieštené množstvo potrebných informácií. Odborníci radia, navštívte cestovku osobne a položte im konkrétne otázky.

Pri výbere zahraničnej dovolenky sa stále spoliehame na cestovné kancelárie. Prostredníctvom nich sa počas vlaňajších letných mesiacov zrealizovalo takmer 60 % všetkých dlhodobých dovolenkových pobytov. Myslíte si, že hneď za nimi nasledujú individuálne rezervácie? Kdeže. Viac ako štvrtina z nás sa totiž spolieha, že na mieste sa už takpovediac niečo nájde a na dovolenku sa vydáva naslepo. Iba 15 % pobytov je tak rezervovaných individuálne.

Elektronická ponuka cestovných kancelárií nám uľahčuje nielen výber destinácie, ale aj porovnanie konkurenčných ponúk. Na prvý pohľad rovnaký produkt, ale rôzna cena. Faktorov, na ktoré treba upriamiť pozornosť pri cestovných kanceláriách, je viacero. "Určitou pomôckou však pre cestovateľov a dovolenkárov môže byť napríklad zoznam členov Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA). Našimi členmi sú osvedčené a dlhodobo pôsobiace cestovné kancelárie a cestovné agentúry," uistil generálny sekretár SACKA Ivan Schwarz

Pri výbere letnej dovolenky odporúča turistom, aby sa podrobne oboznámili so všetkými informáciami, ktoré sú k dispozícii v katalógu a tiež so všeobecnými zmluvnými podmienkami.

"V prípade, že informácie, ktoré vás zaujímajú, nenájdete, je potrebné sa na ne spýtať, najlepšie pri osobnej návšteve pobočky cestovnej kancelárie alebo u jej predajcu, v cestovnej agentúre," uviedol Schwarz.

Až potom odporúča vybrať a kúpiť si zájazd. "Predíde sa tak zbytočným nedorozumeniam a minimalizuje sa rozpor medzi predstavami a realitou rozsahu a kvality služieb, ktoré konkrétna ponuka zájazdu obsahuje," doplnil Schwarz. Okrem toho turista má podľa jeho slov presnejšiu informáciu o tom, za čo cestovná kancelária zodpovedá a za čo nie.

Prvé letné dni máme za sebou. Niektorí Slováci už na dovolenku odcestovali, iní vyčkávajú na lákavý last minute a rozhodovanie si nechajú na poslednú chvíľu. Viaceré prieskumy a štatistiky dokazujú, že viac ako polovica Slovákov stále uprednostňuje dovolenku v zahraničí.

Slováci jazdia najviac do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: štatistický úrad)

“Slováci sa dnes najčastejšie sa rozhodujú pre cestu autom na minimálne osemdňový rekreačný pobyt k moru, pričom uprednostňujú pohodlie hotela alebo penziónu,“
hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. „Pre našinca je destináciou „číslo jeden“ jednoznačne Chorvátsko.“ V tejto krajine sa vlani oddychovalo až 35 %  dlhodobých dovolenkárov. Rebríček popularity asi povedie aj tento rok, naposledy bez eura, ale ceny sú v tejto krajine porovnateľné s tými našimi.

Za viacerými dňami oddychu ale Slováci radi cestujú aj do Talianska. Hitom sezóny sa môže stať aj Turecko, hoci zájazdy tento rok o niečo podraželi, pretože hoteliéri investovali do rekonštrukcií a čoraz viac ponúkajú all inclusive služby.

Bulharsko je obľúbená destinácia hlavne kvôli cenám. Stabilne si drží popularitu, pretože služby aj tovar je miestami lacnejší než doma. Najväčšiu položku tak tvorí letenka, prípadne benzín pri individuálnej doprave.

Grécko je tento rok zdá sa mimo. I keď zdražuje, patrí k tým lacnejším ponukám. Slováci ale vyčkávajú čo bude a zájazdy vo veľkej miere nenakupujú. Sú tu isté obavy, ktoré sa snažia cestovné kancelárie rozprášiť. Nič vraj nehrozí, maximálne pár hodín navyše strávených v klimatizovanej hale letiska kvôli štrajku.

Nie všetci Slováci potrebujú v lete more. Menej ako desatina Slovákov dovolenkujúcich v zahraničí preferuje poznávací zájazd.  Populárne sú dovolenky v susednom Maďarsku či Česku. Balaton síce nemá slanú vodu, ale cena ubytovania, jedla a služieb budú pre výhodný kurz oproti vlaňajšku lacnejšie.


Slováci jazdia najviac do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: štatistický úrad)

Na zahraničnú dovolenku stále cestujeme prevažne autom. Buď ako rodina, alebo partia, keď nás cesta aj apartmán vyjdú lacnejšie. Autom sa za vysnívanou dovolenkou vlani vydalo 38 % dovolenkujúcich Slovákov. Svoje miesto si však upevňuje a do popredia sa dostáva i letecká doprava. Na takmer dve tretiny zahraničných dovoleniek sa počas vlaňajšieho leta letelo. Napriek tragickým nehodám na popularite  nestráca ani autobusová preprava, keď ju vlani počas leta využila štvrtina Slovákov dovolenkujúcich v zahraničí.

Slováci jazdia najviac do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: štatistický úrad)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu