Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na bratislavskej policajnej akadémii falšovali podpis profesora

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Po kauze Víta Bártu je Akadémia Policajného zboru v Bratislave podozrivá v prípade udelenia titulu ďalšiemu českému politikovi Janovi Rytířovi. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Sme.

Sme má k dispozícii dokumenty, z ktorých vyplýva, že na zápisnici z obhajoby jeho dizertačnej práce je sfalšovaný podpis profesora Jaroslava Ivora, ktorý bol jedným z oponentov. Ivor bol v minulosti šéfom slovenských vyšetrovateľov, teraz je dekanom Fakulty práva na súkromnej Paneurópskej vysokej škole. Tak ako v prípade Bártu aj pri Rytířovi bol predsedom komisie súčasný rektor akadémie Václav Krajník.

Podľa vyhlášky musia byť na obhajobe prítomní aspoň dvaja z troch oponentov. Inak sa obhajoba nemôže konať. V prípade Rytířa sa v júni 2010 konala, hoci sa dvaja oponenti ospravedlnili. Medzi nimi aj Ivor, ktorý je však podpísaný na prezenčnej listine aj v zápise o hlasovaní. Oba podpisy sa líšia. Ani jeden nie je podobný pravému podpisu Ivora, ktorý má redakcia denníka k dispozícii. Ivor hovorí, že na obhajobe určite nebol. V ten deň totiž mali v jeho škole prijímacie skúšky. Vopred sa ospravedlnil. „Môžem teda potvrdiť, že na uvedenej obhajobe som sa nezúčastnil. Bližšie k jej priebehu neviem nič uviesť,“ cituje profesora Sme. Vtedajší predseda komisie a súčasný rektor Krajník odmietol denníku poskytnúť stanovisko.

Polícia prípad preverovala na základe podnetu v januári minulého roka. Nič podozrivé nezistila. „Poverený príslušník trestné oznámenie odmietol,“ uviedla hovorkyňa bratislavského Krajského riaditeľstva Policajného zboru Petra Hrášková. Ministerstvo vnútra, pod ktoré akadémia patrí, sa k prípadu nevyjadruje. Rytíř tvrdí, že na oponentov sa nepamätá. „Obhajoba prebehla za účasti asi desiatich ľudí. Osobne z nich poznám profesora Krajníka a jednu profesorku, na ktorej meno si nespomínam,“ povedal pre Sme. Český advokát Rytíř je známym ochrancom ľudských práv, ktorý sa angažuje v strane Suverenita Jany Bobošíkovej. Poukázal napríklad na praktiky českého ČEZ­u, ktorý využíval proti neplatičom elektriny špeciálne polovojenské komando.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu