Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší podvod na slovenskej škole? Český exminister vraj odpisoval od učiteľa!

Vít Bárta
Vít Bárta (Zdroj: mdcr.cz)

BRATISLAVA - Na verejnosti sa pred pár dňami objavili informácie o tom, že ďalší politik si mal uľahčiť štúdium na vysokej škole, keď odpísal rigoróznu prácu zo skriptu svojho učiteľa. Ide o českého exministra dopravy Víta Bártu, ktorého nedávno odsúdili za korupciu. Bývalý člen poslaneckého klubu Veci Verejné navštevoval bratislavskú Akadémiu policajného zboru.

Slovenské ministerstvo vnútra sa prípadom okamžite začalo zaoberať, avšak zo strany školy nezistilo žiadne pochybenie. "Na základe pozitívneho hodnotenia oboch súčastí skúšky bol Vítovi Bartovi udelený akademický titul," uviedla Natália Hattalová z tlačového odboru ministerstva.

Magazín Reflex napísal, že niekoľko pasáží v doktorandských prácach bratov Bártových sa v značnej miere zhoduje s časťami skrípt Jiřího Strausa, ktorý ich učil. Práce pritom posudzoval samotný učiteľ a ohodnotil ich kladne. Matěj i Vít obvinenia odmietli. Opisovanie poprel aj Straus, podľa ktorého výsledky mohli študenti použiť preto, lebo sa podieľali na jeho výskume.

Bártovci získali titul JUDr. Na Slovensku v rokoch 2003 a 2006. Akadémia na konci minulého roka právo na vykonávanie rigoróznych skúšok stratila. Denník Sme pripomenul, že podozreniu z opisovania diplomových prác počas štúdia na tejto akadémii čelili aj obaja terajší viceprezidenti slovenskej polície. Ich práca sa vraj z veľkej časti zhodovala s inými podobnými prácami, obaja policajti však napriek tomu vo svojich funkciách zostali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu