Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovensko apeluje na zrušenie pobytových bariér vo Švajčiarsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Rezort diplomacie opätovne kritizoval pobytové obmedzenia, ktoré Švajčiarsko od začiatku mája uplatňuje voči občanom ôsmich krajín Európskej únie, vrátane Slovenska.

"Vyjadrujeme poľutovanie nad tým, že dochádza k rozdielnemu prístupu voči členom únie a dúfame, že švajčiarska vláda v dohľadnom čase uvoľní prístup na pracovný trh pre slovenských občanov," vyhlásil štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Javorčík po stretnutí s veľvyslancom Švajčiarskej federácie v SR Christianom Fotschom.

Štátny tajomník pripomenul, že minuloročné otvorenie švajčiarskeho pracovného trhu pre novšie členské krajiny EÚ neprinieslo žiaden výrazný nárast v počte slovenských prisťahovalcov. Podľa údajov Bernu od 1. mája 2011 do polovice februára 2012 dostalo povolenie na pobyt 1 820 slovenských občanov, z toho 1 513 na základe pracovných zmlúv so švajčiarskymi zamestnávateľmi. Na stretnutí s veľvyslancom rezonovali aj otázky bilaterálnej spolupráce a inštitucionálne usporiadanie vzťahov Švajčiarska s EÚ. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu