Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na lyžiarskych svahoch poistenie netreba, tvrdí Švorc

VYSOKÉ TATRY 11. novembra (SITA) - V prípade úrazu na vyznačenej lyžiarskej trati nie je potrebné poistenie pre prípad zásahu horskej záchrannej služby. Pre agentúru SITA to uviedol predseda Tatranskej horskej služby (THS) dobrovoľného zboru Jaroslav Švorc s tým, že "poistenie z novely zákona o horskej záchrannej službe nevyplýva. To znamená, že nie je nevyhnutné na lyžiarskom svahu.

" Na druhej strane však záchranári často zasahujú pri úrazoch lyžiarov, ktorí opustia vyznačenú lyžiarsku trať, "zláka ich niektorý zo žľabov a potom ich treba vyslobodiť alebo hľadať," a v tom prípade to už nie je zásah na lyžiarskom svahu, ale v horskom teréne. V prípade zásahu Horskej záchrannej služby mimo lyžiarskeho svahu sa už platí. Záchranári THS len počas minulého roka zasahovali pri 11 takýchto prípadoch.

Ak lyžiar utrpí úraz na vyznačenom lyžiarskom svahu, je povinnosťou prevádzkovateľa strediska zabezpečiť prvú pomoc a odvoz k najbližšiemu miestu, kde mu poskytnú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Každý prevádzkovateľ lyžiarskej trate je okrem toho povinný vydať a na viditeľnom mieste umiestniť pravidlá správania sa na lyžiarskej trati, viditeľne označiť lyžiarsku trať a stupeň jej náročnosti, zabezpečiť zjazdnosť a bezpečnosť označenej lyžiarskej trate počas prevádzkového času vlekov a lanoviek.

Tatranská horská služba dobrovoľný zbor bude tohto roku zabezpečovať prvú pomoc v strediskách Štrbské Pleso, Ždiar - Strednica a Bachledova dolina - Jezersko. Záchranári THS sú prítomní na lyžiarskom svahu Interski na Štrbskom Plese, kde sa dnes začala zimná lyžiarska sezóna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu