Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fronc: Dúhový pochod predvádzaním sexuality môže vyvolať odpor

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sexualita je vrcholne intímna vec každého človeka. Organizátori Dúhového pochodu PRIDE za práva homosexuálov, lesieb, transsexuálov a bisexuálov dosiahnu verejným predvádzaním svojej sexuality presný opak toho, čo chceli a namiesto sympatií môžu očakávať odpor a znechutenie väčšinového obyvateľstva. Pre TASR to povedal poslanec KDH Martin Fronc.

"Neviem si predstaviť, že by to takto robili heterosexuáli. Treba rešpektovať istú mieru intimity," reagoval na otázku TASR, či by považoval za nevhodný aj podobný pochod heterosexuálov. "Ani jeden pochod by sa mi určite nepáčil," povedal s tým, že rešpektuje právo občanov na zhromažďovanie, s témou pochodu však jednoducho nesúhlasí.

Čo sa týka požiadaviek homosexuálnych párov na možnosti právneho riešenia ich vzťahu, je podľa Fronca rozdiel medzi zmluvami riešiacimi otázky typu majetku, dedičstva a podobne a formalizovanými partnerstvami, prípadne manželským zväzkom. "Manželstvo môže byť len zväzok muža a ženy, iné nie je manželstvom," podčiarkol.

"Formalizovať registrované partnerstvá? Ja sa nemôžem ubrániť pocitu, že to je snaha o medzikrok k legalizácii manželstiev homosexuálov a to je pre mňa neprijateľné," uzavrel Fronc s tým, že ak by boli iné problémy právneho typu, napríklad v prípade dedičstva, je možné diskutovať o ich riešení.

Ako informovala hovorkyňa a zároveň výkonná riaditeľka podujatia Romana Schlesinger, Dúhový PRIDE Bratislava štartuje v tomto roku 9. júna o 13.00 h na Námestí slobody. Podujatie s podporou primátora mesta Milana Ftáčnika bude slávnostne otvorené troma symbolickými svadbami na pódiu. Svoje "áno" si povie ženský, mužský i žensko-mužský pár, aby tak spoločne upozornili na absenciu legislatívnej úpravy pre LGBT ľudí (lesbické ženy, homosexuálnych mužov, bisexuálov a transsexuálov, pozn. TASR) a zároveň verejne oslávili svoj partnerský zväzok.

Séria podujatí, ktoré sprevádzajú Dúhový PRIDE Bratislava, sa začne už 25. mája. Dúhový PRIDE Bratislava 2012 je slovenským pochodom za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender ľudí. Organizuje ho občianske združenie Queer Leaders Forum spolu so skupinou nezávislých aktivistiek a aktivistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu