Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Slováci sú európski nádenníci: Cena práce 3-krát menšia ako priemer!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - O tom, že Slováci patria v Európe k najlacnejšej pracovnej sile, čvirikajú už aj v vrabce na streche a nejde o žiadnu novinku. V Bruseli však teraz vyčíslili, aký veľký je rozdiel v odmeňovaní zamestnancov u nás a v Európe. Informoval portál tvnoviny.sk.

Podľa Eurostatu bola hodina práce vlani na Slovensku ohodnotená v priemere na 8,4 eura. Sme na tom síce lepšie ako Poliaci či Maďari, no oproti zvyšku Európy zostávame zle platenými nádenníkmi. Európske firmy doprajú svojim zamestnancom v priemere skoro trikrát viac.

Čas svojich zamestnancov najlepšie ohodnotia v Nórsku. Cena hodinovej práce sa tam vlani vyšplhala nad 44 eur. Nasledovalo Belgicko (39,3 €), Švédsko (39,1 €) a Dánsko (38,6 €).

„Pokiaľ bude tak vysoká nezamestnanosť, ako je u nás, a taká vysoká konkurencia na jednotlivé pracovné miesta, nebudú mať podnikatelia stimuláciu vytvárať predpoklady pre lepšie ohodnotenie,“ povedal pre TV Markíza minister práce Ján Richter, ktorý si myslí, že zamestnanci úspešných firiem sa o viac peňazí majú hlásiť.

Dobré platy sa dajú nájsť aj na Slovensku. „Dlhodobo zaznamenávame najvyššie mzdy v sektoroch, ako je sektor IT, teda informačných technológií, sektor telekomunikácií či logistika,“ uviedol Radovan Maxin z personálnej agentúry. Priemerná cena hodinovej práce sa tam pohybuje okolo 25 eur, čo je zhruba na úrovni európskeho priemeru (23,1 €).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu