Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľkonočné cesty: Sviatoční šoféri i svižní pretekári

Odmietnutie pohárika sa považuje za hriech Zobraziť galériu (3)
Odmietnutie pohárika sa považuje za hriech

BRATISLAVA - Podľa štatistík Ministerstva vnútra na slovenských cestách došlo od začiatku roka celkovo k 2.478 dopravným nehodám, kde bol na príčine alkohol. Zbytočne vyhaslo 44 ľudských životov.

Počas veľkonočných sviatkov je vždy zvýšený počet nehôd, zvýšená  opatrnosť je na mieste, pretože hrozí zvýšené riziko, že medzi ostatnými účastníkmi cestnej premávky sa budú nachádzať podnapití vodiči.

„Ak ste pili, dlho nejazdili alebo necítite istotu, požiadajte skúseného člena rodiny, priateľa alebo suseda, aby šoféroval namiesto vás, ušetríte stres a nebezpečenstvo nie len sebe, ale aj ostatným účastníkom cestnej premávky,“ odporúča Miroslav Chovan z poisťovne Genertel.

Veľká noc je sviatkom mužov, ponúka sa možnosť oslavovať. Odmietnutie pohárika sa považuje za národný hriech. Niekedy ani argument „Som tu autom“ neobstojí. Keď nedokážete prejaviť pevnú vôľu a dôrazne odmietnuť alkoholovú ponuku, radšej zostaňte doma.

Veľkonočné cesty: Sviatoční šoféri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: web)

"Policajti budú nekompromisní k vodičom, ktorí pred jazdou budú piť alkohol," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. "Alkohol v žiadnom prípade nepatrí na cesty, pretože jeho následkom môže vodič spôsobiť nehodu aj tam, kde by tak za iných podmienok neurobil," dodala. Od soboty 7. apríla policajti zaostria pozornosť na dodržiavanie najvyšších dovolených rýchlostí a dodržiavanie zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok.

Od novembra minulého roku je v platnosti novela trestného zákona o tom, že jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile je trestným činom. Podľa trestného zákona za to hrozí vodičom až jednoročné väzenie.  „Ľudia by si mali uvedomiť, že nie je v hre len ich „vodičák“ alebo rok vo „väzení“, môže sa stať nebezpečná nehoda, pri ktorej môžu okrem nás zahynúť aj nevinní chodci, spolucestujúci a osoby v iných vozidlách. Za takúto cenu pohárik naozaj nestojí,“ dodáva Chovan a odporúča asistenčnú službu.  „Vlk sýty a ovca celá to je Drink taxi. Môžete tak radostne vychutnávať návštevy a bezpečne sa presúvať od jednej dievky k druhej.“

Organizmus bežného 180 cm vysokého chlapa vážiaceho 80 kg, potrebuje približne 2 hodiny aby „strávil“ poldeci 40% alkoholu. Po jednom 12 stupňovom pive, ktoré má  asi 5 % alkoholu budete musieť počkať približne 2 hodiny a 20 minút aby ste mohli sadnúť do auta. Hneď po konzumácii by vám totiž namerali v krvi 0,34 ‰. A to je už hraničná hodnota pri ktorej sa vám spomalia reakcie, zníži sa pozornosť, horšie vnímate a nebezpečne vám narastie sebavedomie.

Veľkonočné cesty: Sviatoční šoféri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: web)

Ak chcete mať istotu, že „nenafúkate“ jazdite najskôr po 4 hodinách a zvýšte príjem nealkoholických nápojov. Odporúča sa pred jazdou použiť aj alkohol tester.

Vodič nesmie:
• požiť počas vedenia vozidla alkohol alebo inú návykovú látku,
• viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa alkohol alebo iná návyková látka ešte môžu nachádzať v jeho organizme,
• odovzdať vedenie vozidla osobe, ktorá nespĺňa podmienky na vedenie vozidla, osobe, ktorá je pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky, alebo osobe, ktorej schopnosť viesť vozidlo je inak znížená

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu