Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Šok pre štamgastov: V krčmách s automatmi chcú zakázať alkohol a cigarety!

Pár drobných do výherného stroja už v krčmách s pivom v ruke nehodíte Zobraziť galériu (3)
Pár drobných do výherného stroja už v krčmách s pivom v ruke nehodíte

BRATISLAVA – Od januára budúceho roka chcú v herniach s výnimkou kasín zakázať cigarety aj alkohol. Prevádzkovatelia pohostinstiev stoja pred dilemou, či budú mať radšej krčmu, alebo herňu. Zmenu skúsia dosiahnuť verejnou petíciou.

Prevádzkovatelia herní sa tak budú musieť rozhodnúť, buď zakážu fajčenie a pitie, čo je v prípade pohostinstiev zdroj ich obživy, alebo sa zrieknu hracích automatov. Pritom len nedávno museli kvôli zákonu upravovať svoje priestory.

Novela na jednej strane sledovala zámer dostať výherné zariadenia z krčiem, pod kontrolu do herní. Herňu definuje ako samostatný priestor minimálne s jedným výherným zariadením. V praxi to znamená vytvorenie „herne“ z každého pohostinstva, ktoré si za sadrokartónovú priečku umiestni čo i jeden herný terminál.

„Pripravovaný zákaz fajčenia a pitia v herniach s výnimkou kasín je natoľko absurdný, že nás stavia pred neprijateľné alternatívy: Zakázať fajčenie a pitie, alebo uzavrieť hoci i jednu prevádzku, ktorú sme predtým museli stavebne oddeliť. Opatrenie môže na našej strane ohroziť tri až päť tisíc pracovných miest. Preto sme sa rozhodli zorganizovať proti tomuto opatreniu verejnú petíciu a veríme, že nájdeme podporu širokej verejnosti i kompetentných miest,“ povedal jeden z organizátorov petície Peter Guzmický.

Šok pre štamgastov: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: web)

Prevádzkovatelia súhlasia s tým, že herne, kde sa nachádzajú videohry a výherné automaty musia fungovať podľa prísnych pravidiel. Tak, aby ich štát mohol transparentne a kedykoľvek kontrolovať. Nevidia problém ani v zdvihnutí minimálnej vekovej hranice pre hráčov, alebo legislatívne prípustným formám registrácií hráčov s cieľom pomôcť anonymným gamblerom. Rovnako sú aj za sankcie pri porušení zákona, či obmedzenie reklamy nabádajúcej k hazardovaniu.

„Toto ustanovenie vnímame ako ďalší krok v pokračujúcej snahe zlikvidovať segment podnikania tzv. kamenného hazardu, ktorý pritom samotný štát ocenil za zodpovedné podnikanie a ktorý generuje tisíce pracovných miest. Zároveň nám nie je jasné, prečo sa reštrikcia má týkať len herní, a nie napríklad kasín. Podobný neplošný zákaz vo svete nemá obdobu a považujeme ho za učebnicový príklad diskriminácie,“ povedala Jana Kelementová zo spoločnosti Slov-matic, ktorá na Slovensku prevádzkuje tisíce výherných zariadení.

Po januári pritom hrozí pri rušení "automatov" strata troch až piatich tisíc pracovných miest. „Namiesto toho, aby novela zákona rozumne regulovala herne, prišla so snahou o prohibíciu segmentu zamestnávajúceho 15 000 ľudí,“ dodala Kelementová.

Šok pre štamgastov: V
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: blikk.hu)

Štát formou odvodov z výherných zariadení a daní ročne vyberie až vyše 75 miliónov eur. Finančný prínos do rozpočtov jednotlivých obcí je už ale slabší. Dnes napríklad odvod z jednej videohry, ktorý putuje do kasy obce predstavuje 800 eur a ďalších 3 900 eur pre štátnu kasu. Napríklad v susednej Českej republike sa prostredníctvom novelizovaného zákona vie späť obciam vrátiť až 70% príjmov z výherných zariadení.

„Okrem toho je naše podnikanie ohrozené možnosťou samospráv zakázať na svojom území hazard napriek tomu, že naň vydáva licencie ministerstvo financií ako ústredný orgán štátnej správy. To všetko v situácii, kedy majú napríklad mladiství prístup k tisícom online herných portálov, ktoré nie je možné regulovať. Chápeme, že takýto útok na kamenný hazard je síce jednoduchý, no určite neprospieva nikomu a spôsobuje významné ekonomické škody. Sami sme pritom niekoľko krát ponúkali riešenia, ako regulovať herne a ako pomáhať patologickým hráčom. Žiaľ, v bývalom parlamente sme partnera na diskusiu nenašli. Veríme, že noví zákonodarcovia sa k oprave tohto nešťastného zákona postavia konštruktívne,“ uzavrela Kelementová.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu